Törvényszerű, hogy egy választási kampányban mindig a bizonytalan szavazók meggyőzése a cél. Egy politikai tömörülés legfőbb célja pedig a hatalom megszerzése, és annak megtartása. Hogy milyen eszközöket vet be az adott politikai párt a cél elérése érdekében az elsősorban a játékszabályokon múlik.
A mostani MNT választásokon két lista indul: A VMSZ-é és a Magyar Mozgalom listája. A kampánynak vége, és vasárnap este eredményt hirdetnek. Nem hinném, hogy a végeredményt illetően meglepetés ér majd bennünket, hiszen a játékszabályok igencsak a VMSZ-nek kedveznek.
Összefogás, nemzet, otthon teremtés, jövőépítés, magyarság megőrzése, magyar oktatás – jól hangzó fogalmak, már-már közhelyek, olyanok, amivel legtöbbször a választókat akarják meggyőzni. De ezek sajnos sokszor csak üres, tartalmatlan szólamok. A párt is tudja, hogy az épületfelújításokkal, támogatások szétosztásával, ösztöndíjakkal sokkal több szimpatizánst tud begyűjteni. A pártpropagandát is erre élezik ki.
A VMSZ görcsös ragaszkodása a hatalomhoz nem véletlen. Az MNT-választások legalább annyira fontosak nekik, mint a köztársasági vagy a tartományi, hiszen a magyarországi támogatások egy jó részét a Magyar Nemzeti Tanács osztja szét. És itt tulajdonképpen vége is a történetnek! Mert ahol a pénz, ott a hatalom is. A VMSZ már nem is titkolja, hogy a támogatási pénzekkel saját pártklientúráját, pártját erősíti, építgeti. Minden más tulajdonképpen mellékes. Ha elveszítik a hatalmat az MNT-ben, akkor gyengül a pozíciójuk Vučićtyal és a Fidesszel szemben is.
Nem létezik már valódi érdekképviselet. Számos esetet lehetne felsorolni az elmúlt évekből (Vajdaság napja, Vajdaság zászlaja, a magyar intézmények szakembertelenítése), de szerintem a haladóknak való megfelelés egyik legkirívóbb példája még 2014-ben volt, amikor nevezetesen az történt, hogy a december 15-ei köztársasági parlamenti ülésen 187 képviselő közül 157 megtagadta a szavazást a Zoja-törvény (a genetikai betegségek, genetikai elváltozások és ritka betegségek megelőzéséről és diagnosztikájáról szóló törvény, és ha elfogadják akkor az orvosok kötelesek lettek volna külföldi laboratóriumba küldeni a páciensek vér- és szövetmintáját) napirendre való tűzéséről. A VMSZ képviselői is beálltak a sorba, a haladókkal együtt ők sem szavaztak. Biztos vagyok benne, hogy a magyar képviselők nem azért nem szavaztak, mert elvetemült lelketlen gazemberek, hanem mert a pártfegyelem és a Szerb Haladó Pártnak való megfelelés ezt követelte tőlük. Magától adódik a kérdés: Meddig hajlandó elmenni a VMSZ a Vučićnak való megfelelésben? Vajon, ha egyszer majd napirendre tűzik, hogy a Tisza mentéről ki kell telepíteni a magyarokat, akkor a politikai túlélés érdekében azt is megszavazzák majd?
Összefogás, nemzet, otthonteremtés, jövőépítés, magyarság megőrzése, magyar oktatás – mindez persze fontos a VMSZ számára is, de ezek csak másodlagosan fontos dolgok, hiszen politikai párt lévén nem hazudtolhatja meg magát, és átveri a szavazóikat, amikor megpróbálja az ellenkezőjéről meggyőzni őket. A Magyar Nemzeti Tanács pártok feletti intézmény. Legalább is annak kellene lennie.

Vendégszerző: Tomek Viktor