Első tétel

Érkezik telefonon a hír, hogy „egyesek” (szorgos aktivisták) járják a települést – színes szórólapokkal és apró kacatokkal (üveggyöngyökkel) szédítik a becses választót.

Összefogás a még összefoghatók összefogásáért – így lehetne ezt tömören megfogalmazni, némi kajánsággal.

Második tétel

Vasárnap volt a megemlékezés Csúrogon. Pár éve Csúrog lett a vajdasági magyar politikai egysíkúság, a közéletre való politikai rátenyerelés orvosi látlelete.

Érintett(ek) lévén, az első megemlékezés (1994) óta járok/járunk oda rendszeresen. Kezdetben fasiszták voltunk, majd valamikor a rendszerváltás után félfasisztákká szelídültünk, mígnem a „nagy összeborulás” után szimplán marginalizáltak lettünk.

Amióta Teleki Júlia három éve átadta a szervezést az MNT-nek, a politika túlcsordulása több, mint szemet szúró.

Úgy emlékszem, az MNT vezető gárdája valami összefogás-hablaty alatt kampányolt négy éve. Ezt ígérték – de csak az életünk átpolitizálását kaptuk. Minden téren.

Anyám – akit 3 hónaposan űztek el otthonából a járeki lágerbe – emiatt már szombaton elvitte a koszorúját szülőfalujába. Mert nincs gyomra végignézni a politikusi feszelgést. És füle sem, hogy huszadszor is meghallgassa a hamis igérgetéseket a visszaszármaztatásról.

No, van ennek egy csekélyke jó oldala is. Legalább láthatjuk a VMSZ-es önkormányzat tagjait, amint koszorúzás közben gyakorolják a főhajtást.

Harmadik tétel

Centenáriumok éve az idei. Nem sok ünnepelni valót rejteget számomra, számunkra ez a ránk tartó centenárium. Tudom, túlélem, mint eddig sok mindent.

Ha önazonosságom után érdeklődik valaki, vajdasági magyarnak mondom magam. Nagy ritkán kell csak magyarázkodnom: Tudja, Délvidék…

Bezzeg ezután! Hisz egyenesen felém tart ez a Vajdaság napja. És el akar taposni! Nem csak engem. Bennünket, vajdasági magyarokat is. Nagy számban.

Rövid távú célokért beáldozni egy egész nemzettestet? Akiben van erkölcsi tartás, ilyet nem tesz.

Erkölcsi tartás: mi az?! – kérdik néhányan. Illetékesek, kérdezzék meg az erdélyi, felvidéki vezetőktől, mert nekik van. Méltóságuk is. Pedig rájuk is rátart erősen ez a centenárium.

[Tanulság]

Ha egyik kezemmel permetezem (Prosperitati) a növényt (vajdmagyar), a másikkal pedig nyírom a gyökerét (Vajdaság napja), vajon szárba szökell-e majd, megerősödik-e az a növény?

Szégyen.

És gyalázat.