Egy átlagos méretű lakást vagy házat fával a legolcsóbb felfűteni ebben az idényben, írja a Beta, főként azokon a településeken, ahol olcsóbban hozzá lehet jutni ehhez a fűtőanyaghoz. Ebben az esetben egy hatvan négyzetméteres lakást, napi 16 órán keresztül, az egész idényben 37.500 dinárból fel lehet fűteni. Ettől azonban nagyobb költségre számíthat az, akinek tüzelőkályhája kevésbé takarékos és kisebb a hőleadása.

A villany a legdrágább

A legtöbbet azok fizetnek majd az idén a fűtésért, akik árammal, etázsfűtéssel, gázzal melegítenek. Árammal csak annak éri meg fűteni, akiknek klasszikus, hőtárolós (TA) kályhája van, és azt olcsó áramon tölti fel, ebben az esetben 48 000 dinárért megúszhatja a fűtési idényt. Amennyiben nem olcsó áramon töltjük az ilyen kályhát, két óra alatt 44 százalékkal kerül többe a fűtésünk, mint olcsó áramon.

A Szerbiai Energetikai Ügynökség adatai szerint egy átlagos lakást árammal felfűteni 128.000 dinárba kerül, 132.000 dinárba, amennyiben propánbután gázzal és 146.000 dinárba, ha fűtőolajjal fűtünk, amelynek ára a tavalyihoz képest 41 százalékkal magasabb.

A gázfűtésre ebben az idényben átlagosan 42.000 dinárt kell fordítani, míg a szén 48.000 és 52.000 dinár között mozog egész szezonra.