Jurij Koszjuk ukrán oligarcha, az MHP vállalat tulajdonosa a Perutnina Ptuj vállalat révén Szerbiában is üzletelni fog, tudta meg a Večernje novosti.

A lap szerint Koszjuk csak egy lépésre van a szlovén tulajdonú Perutina Ptuj átvételétől. Mindehhez kevesebb közünk lenne, ha a Perutina Ptuj nem lenne tulajdonosa a topolyai Topiko vállalathoz. Az ukrán cég már bejelentette, hogy megvette a szlovén élelmiszeripari óriást, de a hivatalos Ljubljana még nem reagált a közlésre, noha a monopolellenes hatóságnak vélhetően lesz hozzáfűznivalója a dologhoz. Az ukrán cégcsoport a szerb illetékesekhez is benyújtotta már tulajdonlási kérelmét.

A Perutina Ptuj Szerbiában mintegy 700 család megélhetését biztosítja: termelésének mintegy 70 százalékát helyi beszállítók biztosítják. Az új tulajdonos érkezésével ez változhat, különösen, ha tudjuk, hogy az MHP csoport üzletpolitikája kizárólag az olcsó ukrán baromfitenyésztésen alapul. Ukrajnában a génmódosított (GMO) élelmiszerek problematikája nem kellően szabályozott, így a takarmány legnagyobb részét génmódosított szója és kukorica teszi ki.

– A gyártó kötelessége, hogy tájékoztassa a fogyasztókat, hogyan és mivel táplálták a feldolgozandó állatokat, de a GMO-val táplált állatok semmilyen uniós szabályozás szerint nem számítanak génmódosított élelmiszernek az ember számára – jelentette ki Miša Dimitrijević professzor, az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának genetikusa, aki szerint a termékleírásokban ugyan fel kellene tüntetni azt is, hogy mivel etették az állatot, amelyből a termék készült.

Az EU több államában tilos génmódosított takarmánnyal etetni az állatokat, ugyanakkor nehéz ellenőrizni ezt a folyamatot.

S amíg a szerbiai baromfitenyésztők egyik legnagyobb előnye, hogy Szerbiában tilos mindannak a forgalmazása, aminek bármi köze lenne a GMO-hoz, a szakemberek szerint valószínűsíthető, hogy az import hús egy része éppen génmanipulált élelmiszerekkel táplált állatoktól származik.

A Novosti beszámolója szerint az ukrán cég hivatalos jelentése szerint 2017-ben egy kiló csirkehús előállítási költsége 1.07 eurót tett ki, míg a Perutina egy kilónyi csirkehúst 3 euróért állít elő. Csak tavaly 67 százalékkal emelkedett a csirkehús kivitele Ukrajnából az EU-ba.