A szerbiai munkáltatók a jövőben dolgozóiknak hétvégén vagy ünnepnapokon, de akár éjszaka is kifizethetik járandóságukat – a banki háttér legalábbis rendelkezésre áll az ilyen tranzakciókhoz. A befizetést követően az összeg azonnal megjelenik a polgár számláján.

Az azonnali, „instant” utalási lehetőséget a bankrendszer október 22-től teszi elérhetővé. Az eddigi gyakorlat az volt, hogy ha a munkáltató pénteken délután fizetett, a munkás az összeget csak hétfőtől tudta felhasználni, ugyanis akkor jelent meg a pénz a számláján. Az azonnali utalást követően a polgár akár már az utalás utáni percekben felveheti a pénzét a bankautomatából vagy a bankjában. A bankok kötelezettsége, hogy a polgárok számára biztosítsák a 24 órás hozzáférést a pénzükhöz az egész év folyamán.

Az azonnali fizetési lehetőség telefonon is elérhető lesz mindenki számára, aki így szeretné kiegyenlíteni számláját az üzletekben. Az ilyen tranzakciók olcsóbbak lesznek, mint a kártyás fizetés, mert a bankok minden kártyahasználatért províziót fizettetnek meg.

A szerb jegybank fizetésforgalmi rendszere biztosítani fogja, hogy úgy is fizetni lehessen valakinek, hogy közben nem tudjuk a bankszámlaszámát: elég lesz tudni a pénz címzettjének mobil telefonszámát, tudatta a B92.