Több mint hetven vad- és háziállat tetemét találták meg Versecnél az elmúlt két napban.

Az állatok védelméért és a madarak kutatásáért szervezet azonnal kiment a helyszínre, ahol, mint mondják, horrorfilmbe illő képeket láttak. A Versec határában található földeken 55 galambot, 6 balkáni gerlét, 6 kecskét, kakast és egy macskát találtak holtan. A közelben található tanya tulajdonosának elmondása szerint fácántetemek is voltak a környéken és más állatok is, azokat azonban a többi állat falta fel, vagy húzta szét, írja a 021.rs.

Az illetékesek szerint a toxikológiai vizsgálatok bebizonyítják majd, hogy a rózsaszínű anyag, amivel a mérgezett búzát kezelték, karbofurán, vagyis Furadán. Kérdéses az is, hogy ezt  a területet, amelyen továbbra is jelen van a mérgező anyag, amelynek használatát egyébként Szerbiában már törvény tiltja, hogyan fogják megtisztítani, hiszen az ártalmas nem csak az állatokra, de az emberekre is.

Draženko Rajković, a szervezet tagja azt mondta, azonnali lépésekre lenne szükség. Az egyik megoldás az lenne, ha beszántanák és bevetnék a területet. Várható, hogy további állatok esnek áldozatul, egészen addig, amíg nem kezelik a területet. Arról, hogy ki a tulajdonos, egyelőre nincs információ.

A szervezet illetékesei felhívják a figyelmet arra, hogy a karbofurán rendkívül veszélyes, az a központi idegrendszerre hat, paralízist okoz, majd nagyon gyors halált is. Az emberekre is hasonlóan veszélyes, ezért felhívják a polgárok figyelmét, amennyiben tudomást szereznek tömeges állatpusztulásról, vagy arról, hogy valaki törvényellenesen karbofuránt alkalmaz, azonnal értesítse a szervezetet, vagy a felügyelőséget.

Mit kell tudnunk a karbofuránról?

A karbofurán az egyik legmérgezőbb karbamát peszticid. Szisztémikus inszekticid, azaz a növényekbe a gyökérzeten keresztül jut be, és innen jut el a növény különböző szerveibe, melyekben koncentrációja eléri a rovarok számára mérgező értéket.

A karbofuránról ismert, hogy különösen mérgező madarakra nézve. Granulátom formájában egyetlen szemcséje képes megölni egy madarat. A madarak gyakran megeszik a peszticidek szemcséit, mivel összetévesztik azokat a táplálékul szolgáló magvakkal. A méreg elfogyasztása után nem sokkal elhullanak. A karbofurán a széles körben használt inszekticidek közül az emberre az egyik legmérgezőbb. A belső elválasztású mirigyek működését is károsan befolyásolja, már nagyon kis mennyiség hatására is számos hormon szintjében átmeneti változások léphetnek fel az állatokban és emberekben is, ami többszöri expozíció után akár komoly reprodukciós zavarokat is okozhat.