Péntek délután tartják a bírósági tárgyalását annak a hajléktalannak, akit elsőként vettek őrizetbe csütörtökön a rendőrök Budapesten az életvitelszerű közterületen való tartózkodás szabályainak megsértése miatt.

A védelmét ellátó Utcajogász Egyesület tájékoztatása szerint a nyugdíj előtt álló nő öt hónapja vált hajléktalanná, miután élettársa halála után nem maradhatott tovább közös otthonukban. A Hvg.hu azt írta, 61 éves a nő.

Jelenleg alkalmi munkákból él, korábban takarítóként és segédápolóként is dolgozott gyermekkórházban. Előállításakor vele lévő kiskutyáját menhelyre vitték.

Az előállítás azért történt, mert október 17-én, egy napon belül háromszor figyelmeztették rendőrök, így október 18-án délben a negyedik alkalommal már a törvény szerint meg kellett indítani az eljárást – írta az egyesület. A nő 72 órás őrizetbe vételét a rendőrség elrendelte.

A rendőrség tájékoztatása szerint a tárgyaláson a hajléktalan nő személyesen nem lesz jelen, csak telekommunikációs eszköz útján, amelyre korábban még nem volt példa.