A szabadkai Zsinagóga csütörtökön este zsúfolásig megtelt a komolyzene kedvelőivel. A Zeneiskola százötvenedik évfordulója alkalmából megrendezett hangversenyen jelen voltak az intézmény egykori diákjai és tanárai, sokan közülük több száz, vagy ezernél is több kilométer utaztak, hogy részt vegyenek a rangos eseményen.

Az ünnepi beszédeket követően bemutatták a jubileum alkalmából készített kisfilmet, amely jelképesen százötven másodperc hosszú. A koncerten olyan egykori diákok léptek fel, akik ma már országos, illetve nemzetközi hírnévvel rendelkeznek: Kinka Rita zongoraművész, Lévai Aksin Laura fuvolaművész, a Görög nővérek zongorakettős és Saša Štulić, az újvidéki Opera első tenoristája.

Kinka Rita zongoraművész

A rendezvényen elsőként Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási titkár mondott beszédet, aki rámutatott, hogy az iskolába több mint ötszáz általános, és mintegy száz középiskolás tanuló jár:

„Az oktatás szerb és magyar nyelven folyik, és ez teszi e vidék legrégebbi zeneiskoláját egyedivé Szerbiában. Magyarországgal való kapcsolataik mindig is erősek voltak, kezdetben a budapesti Zeneakadémia tantervével összhangban dolgoztak, napjainkban pedig a szegedi Zeneiskolával működnek együtt, eredményesen. A fejlett koncerttevékenység, a tanulók versenyeken elért sikerei, az oktatói munkának elkötelezett tanárok, a gazdag múlt és hagyomány, de mindenekelőtt a zene iránt érzett mérhetetlen szeretet a záloga annak, hogy a Szabadkai Zeneiskola a jövőben is folytatja a tehetséges nemzedékek ápolását, ahogyan azt az elmúlt másfél évszázadban tette” – mondta Nyilas Mihály és a tartományi kormány és titkárság nevében gratulált a jubileumhoz. A tartományi titkár beszédét Victor Hugo gondolataival zárta: „A zene kifejezi mindazt, ami szavakkal elmondhatatlan, de mégsem maradhat kimondhatatlan.

A Görög Sisters zongorakettős, azaz Görög Noémi és Enikő

Bogdan Laban polgármester azt mondta, vannak olyan események, amelyek kitörölhetetlen nyomot hagynak egy város történelmében, ez a jubileumi ünnepség pedig pont ilyen, és nem csak a város, hanem az egész ország és a régió tekintetében rendkívüli jelentőséggel bír:

„A Zeneiskola egy olyan intézmény, amely rendkívül mértékben és tartósan hozzájárul a város fejlődéséhez. Ez alkalommal szeretném köszönetemet kifejezni, hiszen az iskola részt vesz minden, a város számára fontos eseményen, de sok egyéb olyan rendezvényen is – az országban és külföldön, amelyeken Szabadka hírnevét öregbítik. A ma százötvenedik évfordulóját ünneplő iskola az egyik legkiválóbb oktatási intézménnyé nőtte ki magát Szerbiában” – mondta Szabadka város polgármestere.

Lévai Aksin Laura fuvolaművész

Bogdan Laban hozzátette: „Tekintettel arra, hogy a Zeneiskola a Városháza közvetlen közelében van, kijelenthetem, hogy minden nap tanúi vagyunk az odaadó munkának, és a tanárok azon törekvéseinek, hogy a diákoknak a lehető legmagasabb szinten adják át a tudást. Ha a városban van egy olyan hely, ahol mindig zenét fognak hallani, akkor az a Zeneiskola. Falai közül világhírű zeneszerzők dallamai szűrődnek ki, és a legszebb áriák, amelyek a járókelőket gyakran megállásra késztetik” – mondta Bogdan Laban, majd emlékeztetett, hogy az oktatási intézményekbe történő beruházások kiemelt fontosságúak az önkormányzat számára.

Saša Štulić tenorénekes zongorakísérőjével, Sóti Szobonya Emőkével

Bunford Tivadar, a Városi képviselő-testület elnöke rámutatott, hogy Szabadka ápolja és támogatja a művészeteket és a kultúrát:

„Ebben a több nemzetiségű környezetben, melyben élünk, különböző kultúrák fonódnak egybe és gazdagítják egymást, amit városunk igen megbecsül és nagyban ápol. Büszkeséggel tölt el, hogy ezt az évfordulót éppen a szabadkai Zsinagógában ünnepeljük, amely az idén tündökölt fel ismét régi pompájában, mint az anyagi és a szellemi kultúra tökéletességig csiszolt gyémántja” – hangsúlyozta a Városi képviselő-testület elnöke, és a polgármesterhez hasonlóan ő is köszönetet mondott az iskola diákjainak, tanárainak és igazgatónőjének, amiért lelkesen részt vesznek a város kulturális életében.

Végezetül Dragana Nikolić igazgatónő köszöntötte a jelen lévőket és elmondta, hogy ez a hangverseny az első abban a rendezvénysorozatban, amellyel az évforduló kapcsán a 2018/19-es iskolaévet szeretnék emlékezetessé tenni.

Dragana Nikolić, a Szabadkai Zeneiskola igazgatónője

„A szűkebb pátriánkban legrégebbi ilyen jelegű intézményként az iskola a szó szerint folyamatosan hallatja hangját, bővíti tevékenységét, immár százötven éve, amire nagyon büszkék vagyunk. Nagy hálával tartozunk mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ezt a ma esti rendezvényt ebben a csodálatos épületben tarthassuk meg” – mondta az igazgatónő és háláját fejezte ki mindazoknak, akik támogatják az intézményt. Külön köszönetet mondott Bunford Tivadarnak, a vkt elnökének, Bogdan Laban polgármesternek, Jasmina Stevanovićnak, a Társadalmi Tevékenységek Titkársága vezetőjének, valamint Nyilas Mihály tartományi titkárnak.

Az ezer férőhelyes Zsinagóga szinte teljesen megtelt nézőkkel

Fotók: Klinovszky Andrea