KÉRDÉS:

36 éves nő vagyok. Öt napja reggel az állam alatt kitapintottam egy csomót. Mint egy fél gesztenye, akkora a mérete. Olvasgattam a neten, hogy valószínűleg begyulladt nyirokcsomóról van szó, hiszen a környezetemben mindenki köhög, beteg. Nekem semmi bajom, csak gyengébbnek érzem magam, valamint ott van az a már említett csomó. A családom tagjai mind nyösztetnek, hogy menjek orvoshoz (biztos félnek, nehogy daganatról legyen szó), én viszont várnék vele. A kérdésem, hogy mennyi idő kell, hogy visszahúzódjon a nyirokcsomó, ha gyulladás következtében nagyobbodott meg? Hogyan tudom gyorsítani a folyamatot? Mikor menjek orvoshoz, amikor már biztos, hogy nem a nyirokcsomó, hanem valami más… Válaszát előre is köszönöm!

VÁLASZ:

Kedves Kérdező !

Úgy látom, mégsem olyan nyugodt, mint amilyennek mutatja magát a rokonai előtt, ha már feltette ezt a kérdést, igaz egy anonim fórumon.

Én azért orvosként nem vagyok egészen  nyugodt, főleg úgy, hogy nem láttam az elváltozást és nem ismerem a körülményeit. Elképzelhető, hogy nyirokcsomóról van szó, de jó lenne tudni az okot, amiért begyulladt, ha arról van szó – viszont könnyen  lehet más is. Egy orvos dolga, hogy mindig kizárja az esetleges nagyobb bajt. Ehhez gyakran elég egy megtekintés vagy tapintás is, általános tájékozódás, utána lehet bagatellizálni a jelenséget. Sajnos az ok ismeretének hiányában – még ha gyulladásról lenne is szó – nehéz megmondani, hogy 7 vagy 14, vagy ki tudja hány nap után múlik el, elmúlik-e.

Bár én is a netes keresgélés műfajában igyekszem  némi fogódzót adni az érdeklődőknek, javaslom, hogy mutassa meg a háziorvosának, akkor mindannyian okosabbak leszünk.

Üdvözlettel,
Dr. Bezzegh Éva