Az elmúlt tizenöt évben kétszeresére nőtt azoknak a nőknek a száma, akik császármetszéssel hozzák világra a gyereküket, írja a BBC-re hivatkozva az Index.hu.

Míg 2000-ben nagyjából 16 millió császármetszés történt, addig 2015-ben már 29,7 millió.

A doktorok szerint viszont a legtöbb esetben egyáltalán nem indokolt a császármetszés a természetes szüléssel szemben.

Az összes országot érintő felmérés készült erről 2015-ben, amiből kiderült, hogy leginkább a Dominikai Köztárságban választják el a módszert, a szülések 58 százaléka ott így történik. Őt követi Brazília és Egyiptom a maga 55-55 százalékával.

Persze a különböző országok eljárásai között is vannak különbségek, ez leginkább a szegényebb és gazdagabb országok között ütközik ki. Például a Szaharától délre eső államokban (Szubszaharai Afrika) gyakran akkor sincs lehetőség császármetszésre, ha az valóban egészségügyi okok miatt indokolt. Brazíliában pedig annyira rossz az állami egészségügyi ellátás, hogy ha nincs pénzük a magánellátásra, inkább választják ezt a módszert.

Szakértők szerint a császármetszés után az anyának sokkal tovább tart a felépülése, és később akár a méhlepény is rosszul fejlődhet ki, de méhen kívüli terhességhez vagy halvaszületéshez is vezethet. Emellett a gyerek egészségére és immunrendszerére is hatással lehet, mert más hormonális és bakteriális veszélynek vannak kitéve. Ráadásul gyakrabban halnak meg az anyák így, mint ha természetes úton hozzák világra a gyereküket.

Mi a helyzet Szerbiában?

Az összes szülés közt a császármetszések országos aránya csaknem negyven százalék. Magyarországon is hasonló a helyzet, de az Európai Unió legtöbb tagállamában is folyamatosan emelkedik a császármetszések arányszáma.

Hogy miért tér el ettől az aránytól jelentősen sok kórházban a császármetszések aránya, a korábban általunk megkérdezett szakemberek szerint sok mindentől függ. Többek között ezeket említették:

  • Számít, hogy hány szülés van egy kórházban, mert ha nagyon sok (évi 3000-nél több), akkor jóval kevesebb idő van a kórházban a szülőszoba használatára, nem örülnek a kórházakban a hosszadalmas vajúdásnak, gyorsabb megoldás a császármetszés.
  • Számít, hogy a császármetszés után többet fizet az egészségügyi biztosító az adott kórháznak.
  • Számít, hogy kevés szülész vállalja a farfekvéses szülések spontán levezetését, illetve a harántfekvéses babák megfordítását. Hasonlóan sokan óvakodnak a megelőző császármetszés utáni hüvelyi, spontán szülés levezetéstől is.
  • Számít a hálapénz is, mert a császármetszésekért többet szoktak a családok kicsengetni, mint a hüvelyi szülésnél.
  • Számít, hogy sok nő saját választása a programozott császármetszés (amikor előre meghatározott időpontban szül, és nem (feltétlenül) akkor, amikor természetes útján beindul a szülés.
  • Számít, hogy az adott kórházban lehet-e szülésznővel, dúlával szülni.