A szerbiai benzinkutakon október 15-től kezdték alkalmazni az üzemanyagok egységes jelölésére vonatkozó európai uniós irányelvet. Az irányelv október 12-én lépett hatályba, s a felügyelőségek ellenőzrzik annak végrehajtását. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy a töltőállomás kútoszlopaira és töltőpisztolyaira a megfelelő címkét kell kiragasztani, ahogy minden járműre is, amelyet idén október 11-e után gyártanak, illetve értékesítenek, írja a Novosti.

A dízel esetében háromféle jelzés van, a B7, amely a 7%-os biodízeltartalmat jelöli, a B10 a 10%-os biodízeltartalmat jelöli, az XTL pedig a teljesen szintetikus dízelolajra vonatkozik. A dízelnél a matrica négyzet alakú.

A benzin esetében kör alakú címkék lesznek E5, E10 és E85 jelzéssel, a számok pedig az etanol üzemanyagban lévő arányára vonatkoznak. Ez az érték azért fontos, mert sok autó esetében a motor nem reagál jól a magas etanoltartalomra. Szerbiában a leggyakrabban az E5-ös jelzés fog megjelenni, tehát a motor számára legkevésbé káros üzemanyag jelzése.

A TNG (nemzetközi rövidítése: LPG – autógáz vagy folyékony gáz) és a CNG (sűrített földgáz) esetében a matrica rombusz alakú lesz.

Az Európai Unió 28 tagállamán kívül az új irányelvet Szerbiában, Törökországban, Norvégiában, Svájcban, Izlandon, Liechtensteinben és Macedóniában alkalmazzák, Nagy-Britannia pedig a Brexit után dönt arról, hogy bevezeti-e.