A Magyar Mozgalom küldöttsége Zsoldos Ferenc listavezetővel az élen kedden délután néhány perccel öt óra után Belgrádban, a Köztársasági Választási Bizottságnak átadta a nemzeti tanácsi választásokon való induláshoz szükséges támogatói aláírásokat – szám szerint 1385-öt – és a jelöltlistát. A listán szereplő harmincöt nevet azonban a MM csak azután ismerteti, miután a Választási Bizottság kihirdette a listát.

Az aláírások átadását megelőzően a Szabad Magyar Szónak Zsoldos Ferenc listavezető, valamint Mengyán Pletikoszity Ildikó nyilatkozott.

A listavezetőt arról kérdeztük, hogy tapasztal-e elitváltó hangulatot a vajdasági magyarság körében, tekintettel arra, hogy közel másfél ezer polgár mégiscsak egy második lista indulását támogatta. Zsoldos Ferenc a következőt válaszolta:

Zsoldos Ferenc: Az, hogy egy ilyen közösségi helyzetben mégis át tudtuk adni a listát, úgy érzem, hogy reménykedésre ad okot

– Ez egy nagyon érdekes kérdés, mert a hatalmon lévők folyamatosan mindent megtesznek, hogy a nép elaludjon, hogy minél kevésbé legyen aktív politikailag, közéletileg. Ezt az elmúlt években sikerrel tették. Ennek köszönhető az is, hogy nagyon sokan elmentek. Nem lehet pontosan tudni, hogy mennyien, de bizonyos helyekről a délvidéki magyarság fele elment. Iszonyatos exodus van, és elsősorban a fiatalok és a középkorúak mentek el. A legéleterősebb réteg ment el. Az is biztos, hogy egy olyan rendszert építettek ki, amely a hatalomra, az emberek megfélemlítésére épül, és visszaélnek az emberek szegénységével – mondta Zsoldos Ferenc.

Hogyan élnek vissza?

– Az emberek megfélemlíthetőek, és a szegénység miatt korlátozott mozgástérrel rendelkeznek. Amióta létezik a Magyar Mozgalom, folyamatosan jönnek a visszajelzések, hogy azokat, akik aláírtak nekünk a korábbi választásokon, egyenként keresik meg és „elbeszélgetnek” velük. Megfélemlítik őket, akár munkahellyel, akár közeli hozzátartozó munkahelyével. Sajnos közösségünkre ez már általánosságban jellemző. Mindenki tudja, hogy aki nyilvánosan mást vall, az adott esetben a saját egzisztenciájával játszik.

A legnagyobb bűn, amit ők most jelenleg elkövetnek, hogy magyar emberek egzisztenciájára törnek. Voltak olyan mondatok is, hogy „akinek nem tetszik, elmehet” – ez már eléggé közösségellenesnek mondható.

Van ok a reménykedésre!

A Magyar Mozgalom listavezetője szerint a megfélemlítés és az elvándorlás mellett harmadik ok, ami miatt nagyon nehéz volt összegyűjteni a támogató aláírásokat, az az itthon maradottak nagyfokú apátiája:

– Ez is a rendszer hibájából adódik, ugyanakkor ez országos jelenség is, de a rendszer hibájából. Mert a rendszer nem akar aktív embereket. A rendszer azt akarja, hogy a választásokon a többség mindig rá szavazzon. Hogy most mennyi a többség, számára kevésbé fontos.

A hatalom számára az a jó, ha az emberek nem mennek el szavazni, hanem otthonról, passzívan szemlélik a folyamatokat. A munkahelyük által zsarolt, vagy támogatások által irányított embereket pedig kihajtják szavazni.

Ilyen szempontból én ezt egy nagy sikernek élem meg. Ez egy nagyon hosszú folyamat volt, de az, hogy egy ilyen közösségi helyzetben mégis át tudtuk adni a listát, úgy érzem, hogy reménykedésre ad okot.

Számít-e a Magyar Mozgalom a 2016-os választásokon történtekhez hasonló gáncsoskodásra?

– Nagyon vigyáztunk arra, hogy az aláírások rendben legyenek. Minden ívet külön ellenőriztünk. Ha ez tömegesen nem fog megfelelni, akkor ezt egyértelműen politikai okokból teszik majd. Ugyanis betartottuk a törvényt az aláírásgyűjtés során, és olyanokat adunk le, amelyek jogászaink véleménye szerint is teljesen rendben vannak. Meglátjuk, de bízom benne, hogy a választási bizottság nem fog a választáson való indulásunk elé akadályt gördíteni. Az más kérdés, hogy a bennünket politikai ellenfélnek tartó Vajdasági Magyar Szövetség Magyar Összefogás nevű listája már eddig is láthatóan nagyon piszkos kampányt folyatott. Valószínűleg ez most még inkább ilyen lesz – nyilatkozta Zsoldos Ferenc.

Nem csak lejt, csúszik is a pálya

Mengyán Pletikoszity Ildikó elsősorban Topolya község területén gyűjtötte az aláírásokat:

Mengyán P. Ildikó: Mindenkit arra kérünk, hogy járuljon a szavazóurnához, és véleményezze a hatalom idézőjeles eredményeit

– Másfél hónapon át gyűjtöttük az aláírásokat, és nyugodtan elmondhatom, hogy nagyon nehéz volt összegyűjteni a megfelelő számú támogatói aláírást. A pálya nemcsak lejt a hatalom oldalán, de csúszik is és akadályokkal van tele. Az elbürokratizált procedúrának még csak-csak meg lehet felelni, de az emberek megfélemlítettsége, a véleménynyilvánítástól való elzárkózása döbbenetes méreteket ölt” – nyilatkozta Mengyán és hozzátette:

Nem mertek aláírni az állami hivatalnokok, a hatalmi párt holdudvarába tartozó vállalkozások munkásai, az ösztöndíjasok, a Prosperitati kedvezményezettjei, de még a családtagjaik is retorziótól tartanak.

Mengyán Pletikoszity Ildikó azt is elmondta, hogy azt tapasztalta, nagyon sok vajdasági magyar ember nem is igazán érti, miről szólnak a nemzeti tanácsi választások:

– Az emberek valódi véleménye sokban különbözik attól, amit a választások az utóbbi években tükröznek. Ugyanakkor addig is, amíg kialakul egy kritikus tömeg a mostani teljesen autokratikus társadalmi rendszerrel szemben, amely a napnál is világosabban vezeti ezt a szűkebb és tágabb közösséget a teljes megsemmisülés felé, minden lehetőséget meg kell ragadni arra, hogy lássák, vannak, akik tudnak és mernek ellenszegülni. Az aláírásgyűjtés csak egyike volt az akadályoknak, maga a választási procedúra sem demokratikus és megfelelően ellenőrzött, mégis mindenkit arra kérünk, hogy járuljon a szavazóurnához és véleményezze a hatalom idézőjeles eredményeit  – figyelmeztetett Mengyán.

A Magyar Mozgalom küldöttsége a Köztársasági Választási Bizottságnak átadta a támogató aláírásokat és a jelöltlistát

A nyitóképen a Magyar Mozgalom küldöttsége (balról jobbra): Kajári Ferenc, Zsoldos Ferenc, Mengyán Pletikoszity Ildikó és Józsa László.