Három kapitális projektet jelentett be ma Aleksandar Vučić, Szerbia: 8.086 olcsó lakás, egymilliárd euró az egészségügybe, 100 millió eurót pedig a technológiai fejlesztésbe fektetnek be.

„Az előttünk álló három évben összesen egymilliárd dinárt költünk majd az egészségügy fejlesztésére,  235 milliót kapnak az általános kórházak, a 11 klinikára összesen 100 millió eurót, míg az egészségházak korszerűsítésére még további 200 millió eurót fordítunk majd″, emelte ki Vučić.

„Hiszik vagy sem, a legnagyobb problémát az egészségügyi nővérek jelentik, mert elmennek. Magam teszek majd azért, hogy a nővérek kapják a legnagyobb fizetésemelést, mert ők végzik a legnehezebb munkát, ők szenvednek legtöbbet.″

Vučić szerint reformokra is szükség van, az pedig, hogy a költségvetés húsz százalékát, vagyis legtöbbet, az egészségügyre költik és az mégsem látszik.

„Hatalmas fizetéseket adtunk az orvosoknak? Nem. Mégis hihetetlen, hogy mennyi pénzt költünk. A várakozási listák kapcsán a szerb elnök kiemelte, hogy a polgárok, akik várólistán vannak délután és éjszaka is elmehetnek majd az orvoshoz.″

Aleksandar Vučić szerint az olcsó lakások építése pozitívan hat majd a bruttó hazai össztermék növekedésére, majd hozzátette, hogy azok nem hálószobák lesznek, hanem szép környezetet biztosítanak majd a gyermekek számára, iskolákkal, egészségházakkal és más infrastruktúrával. Négy és öt emeletes tömbházak épülnek majd Belgrádban és Újvidéken, többek között. A szerb elnök hozzátette, hogy a reformoknak köszönhetően eljött az idő, hogy a rendőrök és a katonaság méltó életkörülményeket kaphasson. Szavai szerint pedig hamarosan sorra kerülnek majd mások is, a tervek szerint további tízezer lakás épül majd ennek a projektnek a keretében.

Ana Brnabić kormányfő Vučićtyal való tárgyalását követően elmondta, a GDP növekedését megpróbálják majd tartani, ehhez pedig hozzájárulnak majd a nagyberuházások, amelyeknek összértéke mintegy 200 milliárd dinár körül mozog majd. Ezek a beruházások elsősorban az utakat és a vasúti hálózatot érintik majd.