Eddigi legsúlyosabb hackertámadását szenvedte el szeptember végén a Facebook, mely során felhasználók tízmillióinak adatához fértek hozzá ismeretlenek. A vizsgálat azóta is zajlik, és az elkövetkező napokban minden érintettet felkeresnek egy üzenettel. De néhány kattintással már most is megnézheti, önt érinti-e a feltörés. A hvg.hu cikke – melyet teljes terjedelmében közlünk – lépésről lépésre mutatja, hogy mi a teendő:

Pénteken hozta nyilvánosságra a Facebook, hogy a szeptemberi, az első hírek szerint 50 millió embert érintő hackertámadás végül „csak” 30 millió felhasználót érintett, ám a helyzet ettől függetlenül is súlyos, hiszen sokak személyes adata kerülhetett illetéktelen kezekbe.

Facebook-hack: 29 millió ember adatait látták a tolvajok

A Facebook végre részleteket is közölt a legutóbbi hír után, amikor beismerték, hogy akár 50 millió ember adataihoz is hozzáférhettek azok a hackerek, akik kihasználtak egy hibát a Facebook view as-módjában két héttel ezelőtt, írja a 24.hu és az N1. Ezt a módot akkor lehet használni, ha azt akarjuk megnézni, hogy mit lát a profilunkból egy másik ember.

Az incidens miatt indított vizsgálat jelenleg is tart, Zuckerbergék pedig azt ígérték: napokon belül értesítik a felhasználókat, akik közvetlen érintettjei a közösségi oldal eddigi legsúlyosabb kibertámadásának. De amíg vár, ön is tehet valamit, hogy saját fiókját ellenőriztetve kiderítse, az ön adataihoz hozzáfértek-e, és ha igen, mi miatt kell aggódnia.

  1. Ehhez először bejelentkezett Facebook-profiljával keresse fel a Facebook Súgóközpontjának vonatkozó részét, amelyet erre a linkre kattintva tud a leggyorsabban elérni. Az oldal ezen része angol nyelvű, magyar leírást tehát ne is keressen.
  2. Navigáljon az oldal alján található, kékes háttérrel feltett, Is my Facebook account impacted by this security issue? kérdésmezőhöz.
  3. Kétféle opciót láthat, attól függően, milyen mértékben érintett, ha egyáltalán érintett a támadásban. Azok, akiknek semmilyen adatához nem fértek hozzá, az oldal a […]the attackers did not gain access to information associated with your Facebook account üzenetet mutatja. Ez mindenképp jó hír, ez ugyanis azt jelenti: adatai biztosan nem kerültek harmadik félhez.

A nagyobb gond akkor van, ha az oldal „Yes” felütésű figyelmeztetést küld, ez esetben ugyanis érintettje volt a támadásnak. Itt szintén kétféle lehetőség van:

  • az egyik, hogy ön a 15 millió felhasználó egyike, akinek nevéhez és az elérhetőségi adataihoz, vagyis az e-mail-címéhez és/vagy a telefonszámához is hozzáfértek, attól függően, mit adott meg korábban a profilján.
  • a másik a 14 milliós és ezzel a legproblémásabb tábor: esetükben ugyanis a fenti adatok mellett egyéb más információhoz is hozzájuthattak, úgymint: nem, ország, nyelv, kapcsolati státusz, vallás, szülőváros, az utolsó 10 helyszín, ahol bejelentkezett vagy megjelölték.

Jelszócsere? Itt most pont felesleges

A támadás érintettjeinek, független attól, hogy a 15 vagy 14 milliós táborhoz tartoznak, semmit nem kell tenniük, így jelszóváltoztatásra sincs szükség. Akkor sem kell aggódnia, ha korábban bankkártya adatait is megadta, mert a jelek szerint ezekhez egyáltalán nem fértek hozzá a támadók (vagy támadó, mert azt továbbra sem tudni, egyvalaki vagy több emberes csoport áll az incidens mögött). Bár a begyűjtött személyes információk alapján sok mindent megtudhattak az elkövetők egyes felhasználókról, melyek akár banki beazonosításra is alkalmasak lehetnek, ennél azért jóval több kell, hogy pénzt tudjanak leemelni a számlákról.

Bárhogy is, ezeket a beállításokat feltétlenül végezze el, és közben gondolkodjon el, jó-e, ha mindent megoszt magáról a Facebookkal – figyelmeztet a HVG cikke.