Óránkénti 250, a helyi sajtó szerint 280 kilométeres széllökésekkel és özönvízszerű esőzésekkel, négyes fokozatra felerősödve érte el partot szerdán Floridában a Michael hurrikán, melynek várható útvonalában mintegy 20 millió ember él – írja az MTI-re hivatkozva az Index.hu.

A még a korábbi becsléseknél is jóval pusztítóbb erejű hurrikán a floridai Panama City városnál érte el a partot, az Országos Hurrikán Központ (NHC) előrejelzései szerint pedig még ennél is tovább erősödhet, és pusztítóbb lehet a korábbi viharoknál.

A Michael egy szörnyeteg, ami elképzelhetetlen pusztítást hozhat – mondta szerda reggeli sajtótájékoztatóján Rick Scott floridai kormányzó, aki a Mexikói-öböl partján fekvő vidékeire már korábban kötelező kiürítést rendelt el.

Scott ugyanakkor azt is elmondta, aki helyi idő szerint szerda délig nem hagyta el az otthonát, az most már ne tegye, a vihar ugyanis túl erős. Hozzátette, a hurrikán életveszélyes, így aki úgy döntött, otthon marad, az nem biztos, hogy számíthat a mentéssel foglalkozó szakemberek segítségére.

Donald Trump amerikai elnök is azt hangsúlyozta, hogy aki eddig nem hagyta el az otthonát, az most már ne tegye, mint mondta, a kormányzat segített, de sokan nem akartak elmenni. „Veled vagyunk, Florida!” – írta Twitteren az elnök.

Jelenleg Florida, Alabama és Georgia államban is rendkívüli állapotot hirdettek, ami azt is jelenti, hogy szövetségi anyagi támogatást kapnak a természeti katasztrófa elhárításához. Florida mellett Alabamában és Georgia államban is rendkívüli állapotot hirdettek. Floridában és Alabamában tornádókra is számítani lehet.

(Borítókép: Hullámok a Michael hurrikán érkezésekor Floridában, Panama City Beachen.  Fotó: Bloomberg / Getty Images)