Vasárnap hajnalban, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt a Veszprémi Petőfi Színház nagyszerű színésze, Tóth Loon.

Tóth Loon 1969-ben született, a Vajdaságban nőtt fel – írta a Femina. Már gyerekkorában lenyűgözte az irodalom, a versek világa. 15 évesen súgóként kezdett dolgozni a Soltis Lajos alapította Tanyaszínházban, három évvel később már ő is azokkal a színészekkel és színésznövendékekkel járta körbe az eldugott falvakat.

Az Újvidéki Művészeti Akadémiára 18 éves korában vették fel. Alapvetően a dramaturgia érdekelte, de abban az évben nem indult a szak. Tóth Loont és Szőke Zoltánt akadémistákként rendezte Halasi Imre az Újvidéki Színházban bemutatott Pál utcai fiúkban.

Halasit, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház akkori igazgatóját, lenyűgözte a két pályakezdő fiatal, és szerződést ajánlott számukra. Tóth Loon 1991-től hét évadon keresztül játszott Zalaegerszegen. A Hajmeresztő című darabban nagyszerűen formálta meg a fodrászszalon tulajdonosát, Az éjjeli menedékhelyben Kisborsként nyújtott felejthetetlen alakítást, Clifford Bradshaw-ként a Kabaréban, a Kakukkfészekben Fredericks karakterében láthatta a közönség.

Egy évadot töltött vendégművészként a budapesti Nemzeti Színházban és a Pinceszínházban, majd a Veszprémi Petőfi Színházba szerződött.

A színház szinte minden műfaja foglalkoztatta, rendezett, dramaturgként is kipróbálta magát, gyerekkori barátjával, Lajkó Félixszel vitte színpadra Fernando Arrabal Tábori piknik című művét is. Szintén Tóth Loon alapította meg a Szent Géniusz Kultúrkommandót, melynek magját legjobb barátai, a veszprémi színház művészei alkották.

Imádta a rádiózást, sokat dolgozott szerkesztőként, műsorvezetőként a veszprémi rádióban. Az írás, az újságírás is foglalkoztatta, fordított is.