A teherszállítók a magas üzemanyagárak miatt tiltakoznak, és amiatt, hogy a szállítóknak visszatérített jövedéki adó (akciza) nagyon alacsony. A kamionosok ma 14 és 16 óra között lezárják a Kelebia, Šid, Vatin, Preševo határátkelőhelyeket, de kiemelik, hogy csak a kamionos sávokat korlátozzák majd a forgalomban, a személygépkocsik számára átjárhatóvá teszik a határokat.

Neđo Mandić, Međunarodni transport Egyesület elnöke kiemelte, munkájukban a kiadások negyven százaléka üzemanyagra megy el, Nyugaton egyetlen szállítással foglalkozó vállalat sem szembesül ekkora kiadásokkal,  írja a Novosti.

Európában egy tonna dízel után legfeljebb 330 euró a jövedéki adó, Szerbiában ez 478 euró, ezért nem is csoda, hogy a kamionosok Boszniában vagy Macedóniában tankolják tele járműveiket.

Az adó visszatérítés literenként a régióban 20 eurocent, míg nálunk mindössze 10.

Az egyesület képviselője szerint ezért nem ritka, hogy a szállítással foglalkozó vállalatok egyszerűen beszüntetik itt a cégüket és például Szlovéniában jegyzik be azt.

A pénzügyminisztériumban a Tanjugnak nyilatkozva azt mondták, hogy ők mindig nyitottak a tárgyalásokra, azokat azonban nem lehet az utcán lefolytatni.