A szerbiai távfűtő vállalatok készen állnak a fűtésidény megkezdésére, azok vezetői pedig fontolgatják, hogy a következő évben az idény már szeptemberben megkezdődjön, nyilatkozta a távfűtést szolgáltató vállalatok üzleti egyesületének elnöke Dejan Stojanović.

A Beta hírügynökségnek adott nyilatkozatában az elnök elmondta, hogy a hatvan vállalat közül 35 már elvégezte a próbafűtést és azok közül, a negotinit kivéve, ahol kisebb javításra szorul a melegvizes vezeték, mindenhol mindent rendben találtak.

A belgrádi fűtés kapcsán a fogyasztók figyelmét felhívva elmondta, a fővárosiak nem várhatják el, hogy két óra alatt meleg lesz a lakásuk, hiszen a rendszer óriási, és időre van szükség, hogy az felmelegedjen.

Az illetékes elmondta, gondolkodnak azon, hogy a fűtésidény kezdetét a következő évben szeptember 20-ra vagy 25-re tegyék át.
Az előírások szerint a fűtésidény egyébként október elsejént kezdődik, amennyiben a hőmérő higanyszála három napon keresztül nem emelkedik 12 Celsius-fok fölé.

Dejan Stojanović hozzátette, aggodalomra ad okot, hogy a gáz ára 12, míg a pakura április óta 28 százalékot drágult. Az pedig még inkább, hogy ennek a két fűtőanyagnak folyamatosan nő az ára, így további drágulásra kell számítani.