A Városi képviselő-testület szerdai ülésén leváltották László Gyulát, a vkt káderügyi bizottságának a Mozgalom a Polgári Szabadkáért által delegált tagját. A történtekre a MAPSZ pénteken sajtótájékoztatón reagált. „A tanácsnoki csoportnak komoly kifogásai vannak a képviselő-testületi ülések megszervezésének, és azok vezetésének módjával kapcsolatosan” – mondta Miroslav Milojević frakcióvezető helyettes:

„Bunford Tivadar vkt elnök és helyettese, Veljko Vojnić gyakran félbeszakítják, vagy ok nélkül megvonják a szót az ellenzéki tanácsnoktól, amikor azok a VMSZ és SZHP alkotta hatalmi koalíció munkáját bírálják. Az ülések anyagait nem juttatják el időben, ami miatt a tanácsnokok nem tudnak megfelelően felkészülni. A legutóbbi ülésen pedig az eddigi gyakorlattal ellentétes módon váltották le a vkt káderügyi bizottságának tagját. Ezt kegyetlen módon, csendben és észrevétlenül próbálták elvégezni: közvetlenül az ülés vége előtt magyarázat nélkül húsz perc szünetet rendeltek el, majd amikor látták, hogy a MAPSZ tanácsnokai elhagyták a tanácstermet, akkor gyorsan napirendre tűzték László Gyula leváltását. Amikor ezt az ellenzék megtudta, a tanácsnokok visszatértek és részt vettek az erről szóló vitában. Azt azonban a hatalmi koalíció egyetlen szóval sem indokolta meg, hogy miért került sor a leváltásra” – magyarázta újságíróknak Milojević.

László Gyula, Maglai Jenő és Miroslav Milojević

László Gyula: Egynyelvűvé válnak a többnyelvű intézmények

László Gyulát nem érte meglepetésként a leváltás, de annak módja szerinte túlment minden határon. Úgy gondolja, erre azért került sor, mert „illetlenül” beszélt a szószéknél, amikor azt mondta: magyartalanítás zajlik a városban.

„Nem volt annyi bátorságuk, hogy a szemembe nézzenek és az előző napi bizottsági ülésen napirendre tűzzék a leváltásomat, és hogy lehetőséget adjanak arra, hogy a véleményemet három percben a képviselő-testület előtt is elmondjam. Azt, pedig hogy magyartalanítás zajlik, mindenki tudja. Elég kinyitni a cégjegyzék honlapját és megnézni, hogy a szabadkai állami vállalatok, művelődési, és más intézmények élén milyen nevű igazgatók vannak, és hogy azok között mennyi a magyar. Egyértelműen látni, hogy ez nem légből kapott állítás” – magyarázta László Gyula és hozzátette: negatív szelekció zajlik, és az eddig többnyelvű és több kultúrájú intézmények egynyelvűvé változnak.

Maglai Jenő: Ez már a totális autokrácia

Maglai Jenő, a MAPSZ frakcióvezetője szerint a képviselő-testület egy szavazógépezetté változott: „A hatalmi többségben olyan emberek ülnek, akik automatikusan, pártbéli feletteseik utasítására szavaznak. A várost érintő döntések meghozatalát nem előzi meg érdemi vita. Ez már a teljes autokrácia rendszere,  ahol már a tanácsnokok alapvető jogait sem tartják tiszteletben” – hangsúlyozta a politikus. Maglai Jenő rámutatott: a szerdai képviselő-testületi ülés napirendjén szerepelt az idei év első hat hónapjára vonatkozó, a bevételekről és kiadásokról szóló jelentés. A számokból pedig az derül ki, hogy az idei év első felében több mint egymilliárd dinár a költségvetési hiány.  „Különösen aggasztó, hogy a város fő bevételi forrásai is zuhanórepülésben vannak” – tette hozzá Magjai Jenő.