Szerbia 4 éve még a csőd szélén volt. Ma már az egész térség reményét jelképezi – közölte Aleksandar Vučić államfő, a Szerb Haladó Párt elnöke, aki a politikai tömörülés főbizottságának ülésén szólalt fel, írja a Vajdasági RTV honlapja.

A jelentős gazdasági eredményeket a párt vezetőinek, de mindenekelőtt a polgároknak és a nyugdíjasoknak a segítségével érték el. Az ország a térség leggyorsabban növekvő gazdaságát képezi – mondta. Kiemelte, hogy a jó eredményeknek köszönhetően visszaadják a nyugdíjasok juttatásait.

Szerinte lehetetlen megjósolni hogyan alakul majd a nagyhatalmak viszonya, de Szerbia érdekeit mindenképpen megvédik. Továbbra is megőrzik a békét és a stabilitást.

Vučić elmondta, hogy sokat javítottak az ország nemzetközi megítélésen, és nem fordítottak hátat Szerbia barátainak. Ezt a számos nemzetközi vezető belgrádi látogatása is bizonyítja – fogalmazott. A haladók vezetője beszédében elmondta, hogy kudarcot vallott Koszovó-politikája. Ennek célja az volt, hogy Szerbia minél nagyobb mértékben őrizze meg jelenlétét Koszovóban. A Pristinával 5 éve folyó tárgyalások alatt Belgrád nagy nyomásgyakorlásnak volt kitéve – részletezte.

Hangsúlyozta, hogy a Kosovska Mitrovicában mondott beszéde szakítást jelentett Slobodan Milošević hagyatékával, de ezt sokan nem akarták megérteni.

A Haladó Pártnak változnia kell, annak ellenére, hogy 30 éve nem létezett ekkora támogatottságot élvező tömörülés – fogalmazott az elnök.

Vučić azt ajánlotta a főbizottságnak, hogy jövőre, azaz a 2020-as parlamenti voksolás előtt rendkívüli tisztújítási kongresszust szervezzenek. Az új vezetőségnek új energiát kell biztosítania a célok eléréséhez. Ezek között szerepel a nemzeti érdekek megvédése, a gazdaság erősítése és a nemzetközi konfliktusok elkerülése.

Vučić bírálta a haladók egyes tagjait, amiért nem szálltak szembe a pártot ért fenyegetésekkel. Azt ígérte, hogy a jövőben már nem fog minden felelősség kizárólag rá nehezedni. Arra szólította fel a tagságot, hogy szerényen ünnepeljék meg a párt fennállásának tizedik évfordulóját. Kifejezte kívánságát, hogy a tervezett rendkívüli ülés Újvidéken vagy Nišben legyen.