A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége saját listával indul a nemzeti tanácsi választásokon. Csonka Áron, a VDMK elnöke ma Zentán tartott sajtótájékoztatót, amelynek legelején leszögezte: tudták, amikor elindultak a nemzeti tanácsi választáson, hogy a pálya lejt és a bíró is ellenük fúj majd. Arra viszont nem számítottak, hogy ideáig süllyed a megmérettetés. Csonka kifejtette, hogy az elmúlt egy hétben hogyan próbálták ellehetetleníteni őket.

— Topolyán és Kishegyesen obstrukciónak van kitéve a VMDK, a közjegyzőnél lefoglaltuk az időpontokat annak rendje és módja szerint. Topolyán a megjelölt időpontban, szeptember 18-án, zárt ajtókra találtunk a helyi közösségben, a közjegyző jelenlétében. A következő obstrukció Bácskossuthfalván történt, ahol a helyi közösség vezetőségével megegyeztünk, pár órával az aláírásgyűjtés előtt követelte, hogy a VMDK központi bélyegével ellátott kérvényt adjunk át.  Ezt végül sikerült is, de végig ott kellett ülnie a képviselőinknek, nehogy elmenjenek és bezárják a helyi közösséget.

Kishegyesen és Bácsfeketehegyen megfelelő irodahelyiséget béreltünk, a polgárok meg vannak félemlítve, nem mernek bemenni a hivatalokba, mert félnek a retorziótól, mondta Csonka, majd hozzátette:  Az írásos beadványunkra a mai napig nem érkezett válasz, szóban azt mondták, hogy a hitelesítők túlterheltsége miatt nem tudnak számunkra biztosítani hitelesítőt.

Csonka minderről értesítette a minisztériumot, ennek tudja be, hogy végül pénteken délután Kishegyesen mégis sikerült valamennyi aláírást gyűjteni, de szombaton és vasárnap már nem jelentek meg a hitelesítők.

— Mindez mögött a VMSZ politikai obstrukciója van, mindent megtesznek, hogy ellehetetlenítsék a magyarokat. Ugyanez megtörtént a Magyar Mozgalommal is Palicson, egyszerűen megtagadták tőlük, hogy be tudjanak menni a helyi közösség termébe. Hogy ne legyen egyáltalán konkurencia. Mindez megkérdőjelezi a választások tisztaságát – állítja Csonka.

Hangsúlyozta, ezek után komolyan fontolóra veszik a részvételt a választásokon, mindenről értesítette az önkormányzati minisztériumot és az EBESZ-t is. Minden fórumon bemutatják majd a gyalázatot, ahogy fogalmazott.

Az aláírók félnek, hogy elveszítik a munkahelyüket, vagy majd nem nyernek a Prosperitati Alapítvány pályázatán, tette hozzá.

A VMDK a héten még egy nekifutásban gyűjt majd a héten, amennyiben ismét ellehetetlenítik őket, bojkottálják majd a választásokat.

A VMSZ hagyja abba a politikai nyomásgyakorlást, legalább eddig nem gáncsoltuk egymást ezekben a folyamatokban – mondta Csonka, aki nem akarta elárulni eddig mennyi aláírást gyűjtöttek össze, mert fél, hogy akkor végképp ellehetetlenítik, csak annyit mondott, nem sok hiányzik már a célig.