Perli Magyarországot a Nyílt Társadalom Alapítvány, amelynek alapítója Soros György, a Stop Soros törvénycsomag miatt. Az alapítvány az Európai Emberi Jogi Bírósághoz és a magyar Alkotmánybírósághoz fordult.

James Goldston, az alapítvány jogi csoportjának igazgatója elmondta, a feljelentések lényege, hogy ellent mondjanak azoknak a törvényeknek, amelyeknek a célja, hogy megfélemlítsenek és eltüntetessék a független szavazatokat Magyarországon, írja az AP.

A Stop Soros törvénycsomag egy évig tartó börtönbüntetéssel sújtja azokat, akik segítik a menedékkérőket, míg júliusban 25 százalékos adót vezettek be azoknak a szervezeteknek, akik segítik a menekülteket és ezzel népszerűsítik a migrációt.

Korábban a Magyar Helsinki Bizottság is két kérelmet is nyújtott be az Emberi Jogok Európai Bíróságához ugyanazon két törvény miatt, erről azt írják, a két beadvány egymást támogatja: a Magyar Helsinki Bizottság által beadott kérelem hangsúlyozza a Nyílt Társadalom Alapítványok aggályait. Az Emberi Jogok Európai Bíróságához benyújtott kérelem felvetette a 10. (szólásszabadság), a 11. (gyülekezési szabadság) és a 18. (törvénytelen jogszabályi célok) cikkelyek megsértését.