A szerbiai rendőrszakszervezet felvetette, hogy legalizálni kellene a prostitúciót Szerbiában, ahogyan azt sok európai országban már megtették, például Hollandiában, Németországban, Svájcban, Spanyolországban.

Blažo Marković, a szakszervezet elnöke azt mondja, hogy a legális prostitúció szolid bevételt is jelent az államnak.

A prostituáltak ezekben az országokban védettek, egészségügyi- és nyugdíjbiztosításuk is van. Régen ennek az országnak is volt rendszere, amelyben a prostituáltak tudtak dolgozni, még a második világháború alatt is, nyilatkozta  Marković a Politikának.

Kiemelte, ezt bizonyítja az is, hogy abban az időben a belgrádi örömlányoknak kétnyelvű papírjaik voltak, ami mintegy személyi okmányként szolgált, amelybe beleírták, hogy melyik orvoshoz járt a szexuális munkás, mikor volt ellenőrzésen, és arról is nyilatkozott, hogy melyik vendéglátóipari egységben dolgozott.

A közbiztonságról szóló törvényben az szerepel, hogy aki prostitúcióval foglalkozik, harminc nap elzárásra büntetik.

A szakszervezet elnöke azt is elmondta, hogy véleménye szerint Szerbia nem csak hogy nem követi a nyugati trendeket és a demokratikus országokat, hiszen száz évvel ezelőtt is liberálisabb törvényei voltak, mint ma.

A rendőrök szerint a legalizáció segítené a munkájukat abban, hogy a rendszeren kívüli kereskedőket is fel tudják tárni.

Dr. Veljko Delibašić ügyvéd azonban ellenzi a prostitúció legalizálását, véleménye szerint egyébként is komoly erkölcsi válságban van a társadalom, ebben az esetben legalizálni a prostitúciót értelmetlen lenne, és ezeket a nemzetközi konvenciók sem engedélyezik, amelyeket Szerbia aláírt.

A prostituáltak körében egyébként a legnagyobb probléma az egészségügyi ellátás. Többek szerint nem a nőket kellene büntetni, inkább azokat, akik őket kihasználják, illetve a minimálisra kellene csökkenteni a bűncselekmények számát ebben a szektorban.