Az idén mintegy hatmillió látogatót várnak Münchenbe, a szombaton kezdődött és október 7-éig tartó sörfesztiválra, az Oktoberfestre, ahol tavaly 7,5 millió liter sör fogyott.

Immáron 185. alkalommal szervezik meg Németország egyik legismertebb és legnagyobb fesztiválját, amelynek eredete a távoli múltba veszik: az első ilyen jellegű rendezvény egy 1810-es bajor királyi esküvőt ünneplő lóversenyhez nyúlik vissza, amikor Lajos király nőül vette Terézia hercegnőt, s ebből az alkalomból München polgármestere felkérte a bajor uralkodót, hogy rendezzen lóversenyt. Az Oktoberfest első sörsátrai a XIX. század végén jelentek meg.

Az Oktoberfest általában 16 napig tart és szeptember második felében kezdődik, egy szombati délelőttön, amikor hagyományosan lovaskocsik hozzák a sörgyárakból a habzó nedűt a fesztivál helyszínére, ahol a legnagyobb bajor sörgyártók állítanak sátrakat. Az első hordót mindig München polgármestere veri csapra és így veszi kezdetét az iszonyatos mennyiségű sör elfogyasztása.