Az elmúlt héten húsz százalékkal is nőtt a télirevaló zöldségfélék ára a piacokon. A hétvégén azonban további húsz százalékkal megemelik az árakat a kofák, mert nagyon sok vásárlónak nincs ideje hétköznap beszerezni a szükséges zöldséget, gyümölcsöt, így szombaton és vasárnap megnő a kereslet, írja a Blic.

A múlt héten 60 dinárért is lehetett paprikát venni, ezen a héten már 80 dinár volt az ára. A legolcsóbb újvidéki piacon pedig 100 dinárt kértek érte, hétvégén az ára pedig 125-re is felugrott. A többi kisebb piacon a különböző paradicsompaprikák kilogrammja akár 150 dinárba is belekerül, annak ellenére, hogy nincs hétvége.

A paprikával egyébként az eladók szerint az a helyzet, hogy kevés van belőle, ezért éri el az ára akár a 150 dinárt is. A paradicsommal is hasonló a helyzet. A legtöbb Albániából érkezik és nem is kiváló minőségű, sőt, mondja az újvidéki Halpiacon dolgozó  Zlatko Cvjetičanin, akitől megtudtuk, hogy a paradicsom kilója 120 dinár most.
Az uborka ára is felment tíz, húsz dinárral, a belgrádi piacokon 100 dinárt is kérnek kilogrammjáért. A vöröshagyma és a káposzta kilogrammja 80 és 100, a karfiol 150 és 250, a sárgarépa 100 és 150, a padlizsán, cékla, és zöldsaláta a fővárosban 80 és 100 dinárba kerül, a krumpli kilója pedig 80 dinár.

A hétvégeken ezek az árak húsz százalékkal lehetnek magasabbak, míg a vásárlók rájöttek, hogy hétköznapokon a déli órákban akár harminc százalékkal olcsóbban is hozzá lehet jutni az áruhoz, így egy kilogram paradicsomot hétfőn akár nyolcvan dinárért is megkaphatunk.

A szakértők azt mondják, az árak még emelkedni fognak, de nem nagyon, mert a vásárlóerő kicsi. A legmagasabb árat mindenképp decemberben és januárban éri majd el a zöldségféle.

Az embereknek egyébként nincs pénze, az árusok azt mondják két-három fej hagymát vesznek egyszerre, és ugyanez a helyzet a paprikával, paradicsommal is.

Szerbiában évente mintegy 1.100.000 tonna, és mintegy tíz fajta zöldséget termesztenek. Ebből 280.000-et fóliaházakban, 400.000 tonnát pedig kertekben, ezért sokan nem is kényszerülnek ki a piacokra. Országos szinten egyébként ennyi, vagyis mintegy 400.000 tonna zöldségféle felesleges a piacon, főként Vajdaságban.