A szabadkai Cekor környezetvédelemmel foglalkozó szervezet, valamint a Verbászi Ökológiai Mozgalom közös szervezésében A környezetvédelmi előírások helyi szinten történő alkalmazása – gondok és ajánlások címmel munkajellegű megbeszélést tartott tegnap Verbászon az a munkacsoport, amelynek feladata az előcsatlakozási tárgyalások 27. fejezetében található, az Európai Unió által megszabott környezetvédelmi feltételek teljesítése.

Az Európai Uniós Nemzeti Konvenció (NKEU) olyan állandó országos testület, amelyen belül tematikus strukturális viták szerveződnek az államigazgatás képviselői és a politikai pártok, a nem kormányzati szervezetek, a szakértők, valamint a gazdasági és szakmai szakszervezetek között Szerbia Európai Unióhoz való csatlakozásáról.

Az ülésen résztvevőket először Ratko Đurđevac, a Verbászi Ökológiai Mozgalom elnöke üdvözölte, bevezetőt pedig Sreten Đorđević ügyvéd mondott. A vita előtt levetítették a Verseci Ökológiai Központ által készített Misli-delaj-utiči (Gondolkodj-Cselekedj-Befolyásolj) című rövidfilmet.

A konferencia központi témája a környezetvédelmi előírások helyi szinten történő alkalmazása, és az ezzel kapcsolatban felmerülő gondok és ajánlások, javaslatok megvitatása volt. Mint elhangzott, az eredmények eléréséhez óriási szükség van/lenne további környezetvédelmi szakemberekre, de ugyanúgy jogászokra is. A civil szervezetek ugyanis a környezetvédelmet illetően nem eléggé összehangolt munkát végeznek, a közszférában is kevés a partner, így nem képeznek komoly erőt a közjó megvédése és környezetvédelmi fellépések alkalmával.

A környezetvédők egyetlen hazai jogi képviselője, Sreten Đorđević ügyvéd kifejtette, a környezetvédelmi előírások és szabályok ismerete a községek illetékes szolgálatainál szinte mindenhol katasztrofálisnak mondható, ami szabad kezet ad a szennyezőknek és a haszonlesőknek, akik a természetes erőforrásokkal azt csinálnak, amit csak akarnak.

Az összejövetelen a szenttamásiak is felszólaltak és elmondták negatív tapasztalataikat a NIS vállalattal kapcsolatosan, valamint szó volt arról is, hogy Szerbia az egyetlen olyan ország, ahol a környezetvédelmi szennyezést elkövetők ellen lehetetlen a kollektív perelés.

‒ Az ülést olyan ajánlások megfogalmazásának szenteltük, amelyek ökológiailag alkalmazható akadályokra és kihívásokra vonatkoznak – elsősorban helyi szinten, és amelyeket Szerbia köteles teljesíteni. Ugyancsak elbeszélgettünk az eurointegrációs tárgyalások által követelt környezetvédelmi teendőkről és előírásokról, az új környezeti hatástanulmányokról szóló törvény módosítási javaslatairól, továbbá ajánlatokat tettünk arra vonatkozóan, hogyan lehetne még hatékonyabban kihasználni a jelenlegi politikai és adminisztratív kapacitásokat ahhoz, hogy a polgárokat tevékenyebb részvételre ösztönözzük a még jobb környezetvédelem és az egészségmegőrzésre vonatkozó döntések kapcsán – nyilatkozta a megbeszélést követően Nataša Đereg, a szabadkai Cekor környezetvédelemmel foglalkozó szervezet munkatársa. Hozzátette, a tanácskozás középpontjában a terepi tapasztalatok megosztása állt, ahol a tartomány egész területéről érkezett ökológiai szervezetek képviselői rámutattak, hol és milyen módon tud a civil szféra aktívan részt venni a környezetvédelemben és abban, hogy egészségesebben éljünk. Hangsúlyozta, ezek a kérdések mind szerepelnek a 27. fejezetben az EU által megfogalmazott környezetvédelmi követelmények között.

Forrás: szenttamas.rs, Szerző: Paraczky László