Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztos és Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter ma aláírták azt a megállapodást Szerbia és az EU között, amely azokra a tevékenységekre vonatkozik, amelyeket a Frontex végez. A megállapodás lehetővé teszi, hogy a Frontex a szerb belügyminisztériummal együttműködve végezze a migránsok ellenőrzését a határokon, és ezzel biztonságosabb lehet az EU határa. Avramopulosz elmondta, a kiberbiztonság fontos a polgárok, a kormány, a gazdaság és az üzletemberek számára is. Hozzátette azonban azt is, hogy a Frontex semmiképp sem veszi át a belügyi szervek munkáját, hatáskörét, csak segíti azt, írja az N1.

A Szerbiával való együttműködés más célok megvalósítását is segíti, mondta a biztos, majd hozzátette, hogy együtt kell küzdeni a bűnözés minden formája ellen, és elmondta azt is, hogy Szerbia számíthat a támogatására az Európai Unió tagsága felé vezető úton.

Stefanović elmondta, Szerbia minden polgárának biztonsága a legfontosabb cél és ezt csak a többszintű együttműködéssel lehet elérni.

A Frontexszel való együttműködési megállapodást a szerb parlament ratifikálja majd.

Fotó: Tanjug