Ahogy arról már írtunk is, Szerbiában igen nagy visszhangja volt annak az intézkedésnek, amely július 5-én lépett érvénybe. Sokan, akkor úgy tolmácsolták – tévesen -, hogy attól a naptól kezdve szigorodnak a műszaki vizsgára érvényes szabályok, s emiatt több autótulajdonos is foghatja majd a fejét, mert járműve nem felel meg az előírásoknak. Az igazság azonban az volt, hogy nem az ellenőrzés szabályai szigorodtak, csak annyi történt, hogy az illetékes minisztérium jelezte, július 5-től az autók műszaki vizsgáját végző cégeket ellenőrzik folyamatosan, s a rájuk vonatkozó szabályok változtak meg, ami alatt az ellenőrzési folyamat részletes dokumentálását értették.

A műszaki vizsgáztatást végző cégek pedig talán túl komolyan is reagáltak, s több autó esetében is jelezték, nem megfelelő, nem megy át a műszaki vizsgán. Ilyenkor a tulajdonosnak – ahogy láthattuk – két választása volt: vagy kijavította a hibát, és három napon belül megint megjelent az ellenőrzésen, vagy, ahogy több, a Facebookra felkerült felvételen is látható, felgyújtották az autójukat, mivel a javítás többe került volna, mint amennyit a gépjármű ért.

„Nézd, Szerbia, hogy ég a 22 éves autóm”

Július 5-től szigorúbban ellenőrzik az autók műszaki vizsgáját végző cégeket, s úgy tűnik, ennek az lett a következménye, hogy az ellenőrzések is szigorúbbak lettek, s emiatt egyre több hír szól arról, hogy az idősebb autók elsőre nem mennek át a műszaki vizsgán.

Ahogy minden csoda, ez is három napig tartott, szépen elcsendesedtek a dolgok, de könnyen megtörténhet, hogy ez csak ideiglenes volt, ugyanis a Sat Media szaklap értesülései szerint, amelyek a Szerbiai Belügyminisztériumtól származnak, nemrég elkezdődött a műszaki vizsgát végző cégek fokozott ellenőrzése, amelyek során számos törvényellenességre derült fény, amelyek miatt az adott cégek licenc nélkül maradnak.

A lap cikke szerint annak ellenére, hogy július 5., vagyis a szabályzat életbe lépése óta jelentősen csökkent a mesterkedések, a trükközések száma, mivel az ellenőrzési folyamatot fényképekkel is dokumentálni kell, egyesek mégis úgy gondolták, ez a rendszer is kijátszható. Nemcsak, hogy így gondolták, hanem ezt meg is tették, méghozzá úgy, hogy a rozsdás, valamint a sérült részekről készült fényképeket a Photoshop program segítségével kijavították. Akik ilyen trükkhöz folyamodtak, minden bizonnyal nem gondoltak arra, hogy az ilyen autókat a közlekedésben igen könnyű lesz észrevenni, s a rendszámtábla, valamint a matrica alapján nagyon gyorsan kideríthető, melyik cég engedte át az autót a műszaki vizsgán.

És a végére maradt a hab a tortán: a Szerbiai Belügyminisztérium jelezte, visszamenőleg is ellenőrizni fogják, elsősorban azokat a műszaki vizsgát végző cégeket, amelyek az őket érintő szabályozás életbe lépése előtt egy nappal, vagyis július negyedikén több száz autó esetében végezték el a műszaki vizsgát, úgy, hogy aznap minden gépjármű megfelelt a követelményeknek. Aki nem a Balkánon él, annak talán ez a történet teljesen érthetetlen. Viszont annak, aki Szerbiában éli mindennapjait, nem más, mint egy szokványos, olyan nincs új a nap alatt történet…