A Magyar Liga részt vesz a november 4-i nemzeti tanácsi választáson, és megkezdik az aláírások összegyűjtését – közölte Vass Tibor listavezető mai nagybecskereki sajtótájékoztatóján, tudósít a Pannon RTV.

Értékelése szerint a Magyar Nemzeti Tanács munkájának az elmúlt négy év alatt vannak eredményei, de még számos kérdésben szükség van az előrelépésre. Szerinte elsősorban a kisebbségi nyelvek hivatalos használatában és a kisebbségi tájékoztatás terén van még tennivaló. Ez utóbbi problémára példaképp a nagybecskereki helyzetet hozta fel: a Bega-menti városban ugyanis a szerb mellett hivatalos használatban van a magyar, a román és a szlovák nyelv is, de a helyi elektronikus médiumokban nem sugároznak kisebbségi nyelven – mondta Vass Tibor, a Magyar Liga listavezetője.

„Úgy gondolom, hogy a Magyar Ligának rendkívül nagy szerepe van. És most, amikor a közösségünk talán egy útkereszteződésen van, a magyar közösségnek Vajdaság-szerte valójában egy olyan polgári megmozdulásra van szüksége, mint amilyet a Magyar Liga ez úttal is tud nyújtani. És ki kell hangsúlyozzam – és ez lesz a kampányunknak a fő mottója – hogy túl kevesen vagyunk, hogy még ez a kevés is osztódjon. Ezért felszólítunk minden magyar polgárt Vajdaság-szerte, hogy figyeljenek oda, hisz rajtunk múlik, mi döntünk a végeredményről. Ezért a Magyar Liga ezeket a választásokat fontosnak tartja, programjával hozzá fog járulni, hogy igenis a kissebség-védelem magasabb fokra emelkedjen.”