Nagybecskereki beruházásokról írt alá keretmegállapodást a szerb kormány nevében Siniša Mali pénzügyminiszter a kínai Sandong Linglong vállalattal. A Szerbiai RTV értesülései szerint ez a kínai vállalat, amely gumiabroncs gyártásával foglalkozik, céget nyitna Nagybecskereken.

A kínai cég jövőre kezdené meg az építkezést a bánáti városban és 2020-ra már be is fejezné azt, nyugati partnercégeiknek pedig azt az ígéretet tették, hogy a nagybecskereki vállalatból 2021-ben érkeznének meg az első autógumik.

Aleksandar Vučić a szerződés aláírását követően úgy nyilatkozott, hogy ennek a megegyezésnek minden nagybecskereki és bánáti csak örülhet.

— Az ilyen beruházások megváltoztatják Nagybecskereket és az egész bánáti régiót. 900 millió dolláros beruházás érkezik, és még két vállalattal írunk alá szerződést, akik több mint száz millió dollárt fektetnek be ebben a régióba. Ez nagy dolog, mert hosszú ideje nem volt befektetés Közép-Bánátban, ahonnan folyamatosan elvándorol a lakosság — mondta Vučić.

Szerbia elnöke azt mondta, hogy Kína elnökének bejelentése, miszerint a kínai vállalatok növelnék a kapacitásaikat és még több embert alkalmaznának Szerbiában „zene füleinek”, és hogy Szerbia nyitott az ilyen beszélgetésekre és arra, hogy jelentős támogatást és kedvezményeket nyújtson a beruházóknak.

Fotó: Tanjug