Elfogadhatatlannak tartja a nemzeti tanácsi választások kapcsán a listákat állító pártok és szervezetek újságírókra gyakorolt nyomását a Szerbiai Újságírók Egyesülete. Közleményükben kifejtik, hogy egyes kisebbségi újságírókat meg is fenyegettek, hogy elveszíthetik munkahelyüket, amennyiben nem vállalják, hogy szerepeljenek egyes választási listán. A Szerbiai Újságírók Egyesülete felhívja a listákat állítók figyelmét, hogy azonnal hagyjanak fel ezzel a gyakorlattal.

A SZÚE megengedhetetlennek tartja, hogy újságírók, szerkesztők szerepeljenek a nemzeti tanácsi választások listáin, s egyidőben pedig végezzék újságírói tevékenységüket az adott szerkesztőségekben.

Az egyesület emlékeztet az újságírókat kötelező etikai kódexre, amelyben egyértelműen szerepel, hogy aktív politikai, választási kampányban nem lehet részt venni, s egyidejűleg újságírói tevékenységet folytatni. Hozzáteszik, az újságírónak mindent meg kellene tennie azért, hogy elkerülje az érdekütközés lehetőségét, illetve azokat a helyzeteket, amelyek megkérdőjelezhetik az ő megítélését és az újságírói tevékenység megítélését általában.

Az egyesületben kiemelik, hogy újságírók és szerkesztők szerepelhetnek ugyan a nemzeti tanácsok tagjaként egy-egy listán, de akkor erre az időszakra kötelesek felhagyni újságírói tevékenységükkel.