A Magyar Összefogás kampánya hét héten át tart majd, amit egyfajta közösségi ünnep lesz – ismertette péntek reggeli sajtótájékoztatóján Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Pásztor elmondta, hogy ebben a hosszú sorozatban elsősorban a Magyar Összefogás listáján szereplő jelöltek, illetve a VMSZ tisztségviselői vesznek részt.

„Egy aktív, tartalmas, dinamikus, lendületes, jó hangulatú kampányt kívánunk szervezni, és a dolgok mostani állása szerint azt kell, hogy mondjam önöknek, hogy ehhez minden föltétel biztosított. Egyrészről biztosított egy közösségileg elkötelezett, komoly teljesítménnyel rendelkező, embereket fölsorakoztató lista, másrészről biztosított az a mozgósító és szervező erő, amit a Vajdasági Magyar Szövetség fog bevinni ebbe a kampányba, és az, ami talán a legfontosabb, biztosított a közösségnek a nyitottsága, a találkozások vonatkozásában” – állapította meg a pártelnök annak alapján, hogy amikor az aláírásgyűjtés folyt, akkor egy nap leforgása alatt 4200-an támogatták aláírásukkal a listát.

Pásztor István elmondta: az a szándék, hogy legalább egyszer eljussanak minden vajdasági településre, hogy mindenhol bemutassák a listán szereplőket, és elszámoljanak a nemzeti tanács előző négy évben elvégzett munkával, illetve, hogy bemutassák a programot. A hét hetes kampány során megközelítőleg háromszáz rendezvényt tartanak majd, és minden egyes házba eljuttatnak egy füzetecskét, melynek előkészülete folyamatban van. Ez tartalmazza majd a jelöltek bemutatását, az előző négy év eredményeit, illetve a programot.

A rendezvénysorozatnak állandóan megjelenő témái lesznek, melyeknek köré a közösségi találkozókat szervezik. Ezek pedig a következők:

  • Magyarok a Vajdaságban, a nemzetépítés lehetőségei
  • Érdekérvényesítés és párbeszédkészség
  • Magyarként a szülőföldön
  • Az MNT a közösségünk életében

„Arra készülünk, hogy a Magyar Összefogás ezt a választást követően is a legmeghatározóbb, legmasszívabb erő legyen a Magyar Nemzeti Tanácsban. Folytatni kívánjuk azt a munkát, amit az előző négy, illetve nyolc évben elkezdtünk, aminek az együttműködés, a szótértés jelenti az alapját. Arra készülünk, hogy a választásokat követően mindenki érdekeit képviseljük, függetlenül attól, hogy ránk szavaztak, vagy nem. És arra készülünk, hogy úgy dolgozzon a nemzeti tanács, hogy meg tudjunk maradni a szülőföldünkön és a lehetőségek tükrében előre tudjunk haladni” – jelentette be a VMSZ elnöke.

Pásztor István arra kérte a sajtótájékoztatón megjelent újságírókat, hogy „a lehetőségeik tükrében legyenek részesei a kampánynak, és tudósítsák a közösség tagjait, az érdeklődőket a kampány különböző eseményeiről”.

A Magyar Összefogás programját Hajnal Jenő listavezető ismertette:

„A választási program a következő négy évre lényegében abból az alaphelyzetből indul ki, hogy kusza, változó világunkban, bármennyire is hihetetlennek tűnik, minden leegyszerűsödött. Látjuk, mi az, ami fontos számunkra. A délvidéki magyarság számára fontos a család, gyermekeink, otthonunk, munkánk, kiszámítható előrehaladásunk, egészségünk, emberi méltóságunk, kultúránk, hitünk, szülőföldünk, hazánk és nemzetünk. Ennek az értékrendnek a védelmében legfőbb pártfogónk, legnagyobb esélyünk a magyar nemzet. Hiszen egy olyan döntés született 2018 áprilisában, amelyben mi is résztvevőként úgy döntöttünk, hogy a nemzet ismét együtt van és együtt, közösen akarjuk a jövőt építeni. A másik alapelve ennek a programnak, hogy mindazt, amit az elmúlt négy évben megterveztünk, az valósággá vált. És hogyha ezt a két elemet egymás mellé helyezzük, akkor úgy gondolom, hogy a legfontosabb feladata egy programnak nem lehet más, mint tovább vinni, tovább fejleszteni, tovább építeni, amit elkezdtünk. Az építés és a fejlesztés mellett mindenki számára elérhetővé tenni mindezt” – magyarázta Hajnal Jenő és hozzátette: nincs olyan elem, kistelepülés, vagy ember, akinek az ügyét ne tartanák fontosnak.

A Magyar Összefogás listavezetője emlékeztetett továbbá azokra a támogatásokra is, melyek a magyar és a szerb kormány részéről érkeztek.

„A program, azt hiszem abból a szempontból is fontos és jelentős, hogy elsősorban azokat az értékeket veszi figyelembe, amelyek mindannyiunk számára fontosak, nem külön-külön csoportoknak, szakmai testületeknek próbál konkrét terveket adni, ezeket megtettük négy évvel ezelőtt. Az akkori programból nagyon jól látszott az az építkezés, amely alapján mindenkit megszólítottunk, aki fontos volt számunkra, és aki ugyanúgy a nemzeti tanácsot fontosnak tartotta, hogy kapcsolatba lépjen velünk. Ezt a kört tovább szeretnénk bővíteni, ahogyan az elnök úr is említette, minden magyar fontos számunkra, s minden magyarért meg kell tenni mindazt, amit ez a közösség fontosnak és értékesnek tart” – mondta Hajnal Jenő.

A sajtótájékoztatón beharangozták, hogy a Magyar Összefogás programját pénteken délután teszik közzé annak honlapján.