Siniša Mali pénzügyminiszter kijelentette, hogy a szerbiai gazdasági eredmények figyelemre méltóak, és hogy a nyugdíjasoknak október elseje után nagyobb lesz a nyugdíjuk, mint valaha, valamint a közalkalmazottaknak is növekszik a fizetésük az év végéig.

Mali a Szerbiai RTV-nek azt nyilatkozta, hogy minden gazdasági mutató jó, de okosan kell tovább dolgozni, hogy az emberek életszínvonala még jobb legyen, és hogy a minimálbér kiegyenlítődjön a minimális fogyasztói kosárhoz szükséges összeggel.

Mali megismételte, hogy az év első hat hónapjában 4,9 százalékkal nőtt a GDP, a munkanélküliség 11,9 százalék, a köztartozás pedig hatvan százalék alatt van.

„Ezek komoly eredmények, többlet van a köztársasági költségvetésben már második, harmadik éve folyamatosan″, hangsúlyozta Mali és elmondta, hogy az év első hat hónapjában 1,4 milliárd eurónyi beruházás volt az országban, ami szintén 15,6 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

„Szerbiára aranykor vár… Beérjük és meghaladjuk a környező országokat. Közelítünk afelé, hogy az átlagfizetés 500 euró legyen″, mondta a pénzügyminiszter.

A minimálbér kapcsán Mali azt mondta, inkább a szakszervezeteknek kedvez a döntés, mint a munkaadóknak, de a végső cél, hogy a minimális órabér fedje a minimális fogyasztói kosár költségeit.

Mali a belgrádi PKB magánosítása kapcsán elmondta, arra számít, hogy sikeres lesz a privatizáció. Ma kiderül, hogy milyen ajánlatok érkeztek.