Belgrád és Pristina párbeszéde könnyen próbára teheti a békét – figyelmeztet a Stratfor amerikai hírszerző és elemző cég, írja a Vajdasági RTV.

Mint tanulmányában fogalmaz, a balkáni térségben viszonylagos béke uralkodik, de a felszín alatt továbbra is jelen vannak az etnikai feszültségek és a nacionalista indulatok.

A koszóvói válság rendezésére irányuló törekvések miatt visszatérhet a politikai ingatagság és az etnikai erőszak.

A Stratfor utal arra, hogy a legvitatottabb téma a szerb községek közösségének kérdése és a határkiigazításra vonatkozó elgondolás, ami széleskörű vélemények szerint nem más, mint területcsere. Ez utóbbi a bonyolult ellátási, gazdasági, politikai és etnikai problémák miatt nehezen lenne kivitelezhető. Egyébként is a két fél arra törekszik majd, hogy minél több területet megszerezzen, és minél kevesebb engedményt tegyen. Az esetleges területcsere ellenzői attól tartanak, hogy az ilyen megoldás másokat is határkiigazításra bátorítana a balkáni térségben – mutat rá az amerikai hírszerző és elemző cég.

„A jó megoldás az, amellyel mindkét fél elégedetlen lesz”

A térség országai a Belgrád és Pristina közötti esetleges megállapodáshoz fognak igazodni – nyilatkozta a Tanjug hírügynökségnek Aleksandra Joksimović, a belgrádi Külügyi Intézet igazgatója.

„Az egyezségnek összhangban kell lennie a nemzetközi joggal, és el kell nyernie a világközösség támogatását, beleértve a térséget is. Döntő fontosságú lesz a nagyhatalmak álláspontja, hogy mit fog rendezni a megállapodás, amelynek elsősorban tartósan szavatolnia kell a biztonságot és a békét a régióban. Ez utóbbi viszont csak a nagyhatalmak közreműködésével lehetséges” – mondta az elemző.

Szerinte a rendezési okmánynak egyúttal lehetővé kell tennie az egész övezet és elsősorban Belgrád számára a stratégiai külpolitikai cél elérését, ez pedig az európai integrálódás.

„Csak az hozhat megoldást, ha a nemzetközi közösség Szerbiának kompromisszumos megoldást kínál fel, amellyel a koszovói kérdésben érintett mindkét fél valamelyest elégedetlen lesz. Fontos továbbá, hogy Belgrád gondoskodjon arról, a koszovói szerbek nagyobb biztonságban legyenek, mint jelenleg” – magyarázta Joksimović.