Siniša Mali pénzügyminiszter kedden bejelentette, októberben a szerb kormány elfogadja az illetékekről szóló törvényt, az illetékek közül pedig többet eltörölnek. Mali szerint ez hozzájárul az üzleti légkör jobbításához.

A miniszter egyben bejelentette azt is, hogy csökkentik majd a bérekre kivetett adókat is, illetve gondolkodnak azon, hogy a munkanélküliség után fizetett járulék, ami a fizetés 0,75 százalékát teszi ki, teljesen megszűnjön. Folyamatban van az Adóhivatal és a vámrendszer reljes reformja is, amit a vállalkozók is sürgetnek.

A miniszter hozzátette, a hamarosan esedékes nyugdíjemelés és a közszférában várható béremelés hozzájárul majd a fogyasztás, ezáltal pedig a bruttó hazai össztermék növekedéséhez is, a kormány célja ugyanis, hogy ez a növekedés még intenzívebb legyen. Az év első hat hónapjában 4,9 százalékkal nőtt Szerbiában a GDP.

Egyébként kedden kezdődnek meg a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal a nyugdíjak növeléséről is, valamint annak a törvénynek a visszavonásáról, amely azok csökkentését szabályozza. Mali hozzátette, a nyugdíjak növelésére már októberben sor kerülhet, arról pedig, hogy pontosan mekkora növekedés várható már a héten, de legkésőbb a jövő hét folyamán értesítik a közvéleményt.