Meg kellett szakítani az újvidéki Városi képviselő-testület szerdai ülését, miután Saša Novaković, a Szerb Királyság Megújhodási Mozgalmának képviselője csetnik-kokárdás sapkával a fején ment ki a szószékhez, és azt mondta, hogy a kommunizmus ugyanolyan, mint a fasizmus.

A képviselő ezt akkor mondta, amikor a Vajdasági Magyar Szövetség által beterjesztett javaslat szerepelt napirenden, amelyben a párt azt kezdeményezte, hogy állítsanak emlékművet az 1944/45-ös ártatlan áldozatok emlékére.

Heves vita után végül az újvidéki képviselő testület szűk többséggel, 41 tanácsnok támogatásával fogadta el a javaslatot, melyre a VMSZ, az SZHP és az említett Szerb Királyság Megújhodási Mozgalom tanácsnokai szavaztak igennel.

A jelenlegi összetételű hatalmi koalícióval most történt meg először az, hogy nem szavazott egységesen. A javaslatot nem támogatta a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga, az ellenzék soraiból pedig a Demokrata Párt és a Szerb Radikális Párt.

A képviselő-testület emellett elfogadta a költségvetés első félévi megvalósításáról szóló jelentést, és további 30 napirendi pontot.

Nyitókép: Radio 021