A fenti sorokat Robert Capa mondta, de nem hozzá, hanem egy ismeretlen úrhoz kötődik a magyar fotográfia napja, melyet ma ünneplünk. 1840. augusztus 29-én készült az első fénykép egy nyilvános eseményen. Ez pedig a Magyar Tudományos Akadémia rendezvénye volt, ahol Vállas Antal mérnök, matematikus, földrajztudós, egyetemi tanár és az Akadémia tagja ismertette, majd be is mutatta a fénykép készítésének módját.

Vállas Antal bemutatójának címe úgy szólt: „Miként lehet a fénysugarak segítségével maradandó képet alkotni egy ezüstözött rézlemezre, amelyet megvilágítás előtt fényérzékennyé tettek.”

A dagerrotípia volt az első fényképészeti eljárás, az 1830-as években dolgozta ki Louis Daguerre és Nichéphore Niépce. Mivel Niépce hamarosan meghalt, Daguerre söpörte be a sikerért járó dicsőséget, pénzt és még az eljárást is róla nevezték el. 1837-ben készült el az első fénykép, aztán a francia kormány megvette az eljárást életjáradék fejében és 1839-ben a világnak ajándékozta, ami nagy hírveréssel járt. Így az egész világ, a magyar olvasók is megismerkedhettek a fényképezés fantasztikus felfedezésével.

A Magyar Tudós Társaság (akkor még így hívták az Akadémiát) gyűlésén Vállas Antal a nemzeti kaszinó Duna felé fekvő termeiben egybegyűlt társaságnak két, általa készített Daguerre-féle fényképet mutatott be. A felvételek a Dunát és a budai várat ábrázolták.

A magyarok mindig élen jártak a fotográfiában, legyen az művészet, sajtó vagy technikai terület. Moholy-Nagy László, Robert Capa, Escher Károly, Fejes László, André Kertész, Szipal Martin „utódai” ma is rendre hozzák el a díjakat a nagy nemzetközi fotópályázatokon.

A magyar fotográfia napját 2003 óta ünnepeljük a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) kezdeményezésére. A Mafosz képviseli a magyar nyelvű (nem csak magyarországi) alkotókat a nemzetközi szervezetekben, többek között a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetségben (FIAP) is.

Vállas Antal 1851-ben kivándorolt Amerikába, New Orleansban élt és ott is halt meg 1869 júliusában. Nyitóképünk jobb oldala őt ábrázolja (Fotó: Wikipedia).