Pénteken, augusztus 31-én a tanügyi dolgozók mind a négy reprezentatív szakszervezete sztrájkba lép, azt követelve, hogy a szerb kormány a hetedik fokozattal rendelkező tanügyi dolgozók bérezését a kilencedik csoportba sorolja – ki Jasna Janković, a Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniójának elnöke.

A tiltakozók pénteken délben az Oktatási Minisztériumtól indulnak, elhaladnak a kormány épülete előtt, majd az Államigazgatási és Önkormányzati Minisztériumhoz vonulnak.

Janković kijelentette, hogy ez a bevezetője annak a sztrájk-sorozatnak, amelyre szeptemberben fog sor kerülni, ugyanis az első tanítási napon, szeptember 3-án, továbbá 11-én, 19-én és 27-én is rövidített, 30 perces órákat tartanak majd.

A szakszervezetek képviselői elégedetlenek azzal, hogy a fizetési osztályok rendszerében a nyolcadik csoportba lettek sorolva, miközben a többi ágazatban az azonos végzettségűek legalább a kilencedikben vannak.

A tanárok azt követelik, hogy az orvosokkal azonos fizetési csoportba sorolják őket

A tanügyi dolgozók azt követelik, hogy az orvosokkal együtt a kilencedik fizetési osztályba sorolják őket, ne pedig a nyolcadikba, amit a közalkalmazotti bérekre vonatkozó rendelet szövegtervezete előirányoz, közölte szombaton a Tanjug hírügynökség.

A nyitóképen: Jasna Janković, a Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniójának elnöke. Forrás: N1 TV.