Pásztor István szerint a helységnévtáblákkal kapcsolatban az internetes felületeken elindult a ketrecrázás. A VMSZ elnöke úgy gondolja, hogy ebből azok csináltak ügyet, akik politikai előnyt akarnak kovácsolni maguknak, ez pedig rombolja a közvéleményt és elveszi az emberek életkedvét.

„A Magyar Nemzeti Tanács több mint két hónappal ezelőtt jelezte a Közigazgatási és Államigazgatási Minisztérium irányába, hogy ez egy valós probléma, ugyanis ott ahol útfelújítások vannak, és ahol leveszik a régi táblákat, gyakran megtörténik, hogy nem a többnyelvű táblák kerülnek föl, hanem ezzel kapcsolatban mulasztások történnek. A partnerkapcsolat-építés szempontjából is jó ez a példa, ugyanis ebben az egész erőfeszítésben és ebben a problémalátásban a minisztérium ugyanúgy látja a helyzetet, mint mi és partner ebben a történetben. Úgyhogy szeretném ez úton is minden aggódónak megnyugtatni a lelkiismeretét, hogy a táblák vissza fognak kerülni a helyükre” – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Pásztor István és hozzátette: meggyőződése, hogy a nemzeti tanács eddigi működési elve sikeres volt, ezért ilyennek kívánja megteremteni és létrehozni a nemzeti tanácsot a választásokat követően is.

Eltűnt a magyar feliratú helységnévtábla Szabadka bejáratánál

Aki az észak-bácskai település felé haladt a napokban azt vehette észre, hogy csak cirill és latin betűkkel jelzik a település nevét, közölte a Pannon RTV. Ugyanez tapasztalható ellenkező irányban is. Eddig háromféleképpen, cirillül, latinul és magyarul fogadta az utazót a település nevét jelző sárga színű tábla, most azonban az új jelzések kihelyezése után a magyar nyelvű Szabadka-felirat már nem látható.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerint is sikeres az együttműködés az MNT, illetve a kormány és a minisztériumok között:

„Szinte naponta – most, hogy az új utcanévtár készül – kapcsolatban vagyunk az illetékes minisztériummal. A koordináció szintjén és a Nemzeti Tanács nevében is írásban jeleztük, hogy Versecen, Nagybecskereken, Dél-Bácskában és egyebek közt Szabadkán a táblákon a helység magyar neve eltűnt, ezeknek a megoldására maga a miniszter tett ígéretet, egy olyan konzultáción, ahol Ana Brnabić kormányfőasszony is jelen volt” – mondta Hajnal Jenő.