Washington nem fog beavatkozni a Szerbia és Koszovó közötti határkiigazítás lehetőségét érintő tárgyalásokba – jelentette ki John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó pénteken Kijevben.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál tudósítása szerint az amerikai tanácsadó kijelentette: ha a két fél meg tud állapodni egymással, akkor az Egyesült Államok nem zárkózik el egy esetleges területcserétől, illetve határmódosítástól. „Nem zavarjuk meg a döntést, és nem gondolom, hogy Európában bárki ezt tenné. Ha a két fél kölcsönösen elfogadható döntésre jut, mi támogatni fogjuk” – tette hozzá.

Szerbia és Koszovó európai uniós integrációjának legnagyobb akadálya pedig egymáshoz fűződő viszonyuk jelenlegi állapota. Brüsszel ugyanis kitart azon álláspontja mellett, hogy nem lehet az EU tagja olyan ország, amelynek területi, illetve határvitája van egy másik állammal.

Az ukrán hírportál ismertetése alapján a területcsere leggyakrabban felvetődő változata szerint Koszovó északi része – ahol nagy számban élnek szerbek – Szerbiához kerülne, Szerbiai déli, albánok lakta térsége pedig Koszovóhoz.

A területcsere ellenzői arra figyelmeztetnek, hogy ez a megoldás az erőszak kiújulásához vezethet az egyébként is ingatag békéjű Balkánon, mert ennek hatására más balkáni államokban is felvetődhet a határmódosítás igénye.

Angela Merkel német kancellár múlt hétfőn Berlinben, a Denis Zvizdic-csel, Bosznia-Hercegovina miniszterelnökével tartott sajtótájékoztatóján kifejezésre jutatta, hogy ellenez mindenféle határváltoztatást a Balkánon – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda, tudatta az MTI.