Vajdaságból négy jogászhallgató részesülhet Szász Pál tanulmányi ösztöndíjban – derült ki a magyar Miniszterelnökség pénteki közleményéből. Mint írják,  az ösztöndíjat elnyerő egyetemisták tizenkét hónapig részesülnek támogatásban, amelynek értéke a tanévre összesen hatszázezer forint. Jelentkezni október 10-én 12 óráig lehet.

Ma délutántól érhető el Magyarország Miniszterelnökségének idei pályázati felhívása a Szász Pál tanulmányi ösztöndíjra, amelynek lebonyolítása a nemzetpolitikai államtitkárság hatáskörébe tartozik. A pályázat célja a magyar gazdasági jogászképzés fejlesztése a külhoni magyar területeken: a Kárpát-medencében és a diaszpórában. A pályázat meghirdetésével a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága a külhoni magyar közösségek jogi gyarapodását kívánja elősegíteni a nemzet iránt elkötelezett, jól képzett, a magyar és a többségi állam szerinti szaknyelvet egyaránt ismerő külhoni magyar jogászok képzésének támogatásával.
Az ösztöndíjra azok a magukat magyarnak valló, Magyarország területén lakóhellyel nem rendelkező személyek jelentkezhetnek, akik a Magyarországgal szomszédos országokban vagy a világ más országaiban (diaszpórában) a 2018-19-es tanévben magán vagy állami felsőoktatási intézményben alap- vagy mesterszintű, illetve osztatlan jogászképzésben vesznek részt nappali tagozaton, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek, és legalább két sikeresen lezárt tanulmányi félévet igazolni tudnak.
Az idén összesen harminc fő részesíthető ösztöndíjban: Erdélyből tizenegy, Felvidékről hét, Vajdaságból négy, Kárpátaljáról három, Horvátországból és a Muravidékről egy-egy, a diaszpórából pedig három. Az ösztöndíjat elnyerő hallgatók tizenkét hónapig részesülnek támogatásban, amelynek mértéke a tanévre összesen hatszázezer forint. A pályázat megvalósítására rendelkezésre álló teljes keretösszeg tizennyolcmillió forint.
A támogatásban részesülő hallgatók munkáját, képzését az adott szakterületen elismert gyakorló ügyvéd, tutor segíti. A pályázók az ösztöndíjas időszak alatt kötelező nyolchetes szakmai gyakorlaton vesznek részt, amely két részteljesítésből áll: négyhetes nyári gyakorlat szakmai szempontból a tárgyban elismert tevékenységet folytató budapesti ügyvédi irodánál, valamint négyhetes külhoni szakmai gyakorlat a pályázó lakóhelyének megfelelő országban működő gazdálkodó szervezetnél, banknál, gazdasági ügyekkel is foglakozó ügyvédi irodánál. A program szakmai részének megvalósításában a Budapesti Ügyvédi Kamara vesz részt, technikai lebonyolítója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
A pályázat augusztus 24-től lehet benyújtani október 10-én déli 12 órai határidővel. A pályázati felhívás elérhető a www.bgazrt.hu és a www.nemzetiregiszter.hu oldalakon.

Nemzeti Regiszter

A magyar kormány számára minden magyar fontos, éljen akár Magyarországon, akár a Kárpát-medencében vagy a diaszpórában – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban megrendezett Magyarok Országos Gyűlésén vasárnap.

BGA Zrt.

(null)