A címben feltett kérdésre a Vajdasági Szociáldemokrata Liga a szerb tanügyminisztertől, Mladen Šarčevićtől várja a választ. A párt csütörtöki sajtóközleményében tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy számonkérte a minisztert, hogy miért késik azon kisebbségi nyelvű tankönyvek nyomtatása, melyekből az általános iskolák első- és ötödik osztályos tanulói kell, hogy tanuljanak.

„A nemzeti kisebbségek nyelvein történő oktatást Szerbiában az alkotmány és a törvények is szavatolják, ezért megengedhetetlen, hogy ezt a jogot ne tartsák tiszteletben!” – áll a Liga közleményében.

A párt emlékeztet, hogy az Oktatási Minisztérium tavalyelőtt a nemzeti tanácsokkal egy dokumentumot írt alá, melyben kifejezték abbéli szándékukat, hogy a jövőben a kisebbségi nyelveken megjelenő tankönyvek kiadása gyorsabban és minőségesebben történik majd.

„Sajnos, nyilvánvalóan nem tartják tiszteletben azt, amit aláírtak” – állapítja meg a VSZL.

A Liga arra is figyelmeztet, hogy az európai uniós csatlakozási tárgyalások 23. fejezete a nemzeti kisebbségek jogairól szól, és azt követeli a hatalomtól, hogy ezeket a jogokat  gyakorlatban is alkalmazza.

„Elvárjuk, hogy a tanügyminiszter sürgősen intézkedjen, hogy a kisebbségi nyelveken kinyomtatott hibás tankönyveket mielőbb javítsák” – áll a Bogyó Ildikó, a Vajdasági Szociáldemokrata Párt főbizottsága tagjának aláírásával a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.