A hőség ellenére sokan vettek részt az állami és a helyi ünnepi programokon augusztus 20-án. Országszerte és a határokon túl is az államalapítást ünnepelték. A napot több száz helyen ünnepi tűzijáték zárja.

A központi rendezvények a hagyományokhoz híven Magyarország nemzeti lobogójának felvonásával kezdődtek a Parlament előtt.

A tisztavatáson Áder János államfő arról beszélt: Magyarországnak ragaszkodnia kell ahhoz a nyugati kultúrához, amelyhez Szent István királyunk a sorsunkat kötötte.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter azt hangoztatta: a magyar történelem során számtalanszor bebizonyosodott, hogy a béke rendkívül törékeny dolog, azt óvni és védeni kell.

Ehhez erős honvédségre; új haditechnikai eszközökre, jól kiképzett és felszerelt katonákra, az ő vezetésükre alkalmas honvédtisztekre és tábornokokra van szükség – tette hozzá.

Később a Sándor-palotában Áder János átadta a Magyar Szent István Rendet. A kitüntetést idén Demény Pál népességkutató, demográfus vehette át, aki – a köztársasági elnök szavai szerint – egész életében arra keresett választ, hogy az ember legszemélyesebb döntése, a családalapítás, a gyermekvállalás miként hat a nagyobb közösségre: egy népcsoportra, egy nemzetre, egy földrészre, egy történelmi korszakra.

Budapesten átadták a Külhoni Magyarságért Díjakat

Akkor vagyunk hűségesek Szent István örökségéhez, ha az ország- és nemzetépítésbe mindenki bekapcsolódik a maga helyén – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn, a Külhoni Magyarságért Díjak átadásán az Országházban, tudatja az MTI. Semjén Zsolt kiemelte: a kormány megtette, ami a feladata, biztosította a szervezeti, közjogi és anyagi hátteret, soha ekkora támogatást nem kapott még a külhoni magyarság, mint most.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Külhoni Magyarságért Díjak átadásán azt mondta: akkor vagyunk hűségesek Szent István örökségéhez, ha az ország- és nemzetépítésbe mindenki bekapcsolódik a maga helyén. Kiemelte: a kormány megtette, ami a feladata, biztosította a szervezeti, közjogi és anyagi hátteret, soha ekkora támogatást nem kapott még a külhoni magyarság, mint most.

Az „Isten éltessen, Magyarország!” szlogennel megrendezett állami rendezvények keretében délelőtt megteltek a rakpartok a Duna Országház előtti szakaszán a vízi és légi parádé idejére. Több mint 1500 nevelőszülő és általuk nevelt gyerek hajókról nézhette végig a programot.

Nemcsak a hétvégén, hanem hétfőn is több ezren látogattak ki a Magyar Ízek Utcájába is, ahol a Kárpát-medence jellegzetes ételei mellett megkóstolhatták Magyarország tortáját, Magyarország cukormentes tortáját, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is.

Napközben Kovács Zoltán kormányszóvivő – aki a rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője is – az MTI-nek elmondta: „ez a nap a nyarat záró, illetve a politikai- és munkaszezon kezdete előtti időszak kiemelkedő eseménye, amely nemcsak az ide látogató magyarok, hanem a nagyszámú turista számára is igazi látványosság”.

Délután a Bazilikában megtartották az ünnepi szentmisét, majd ezrek vettek részt a Szent Jobb-körmeneten.

A Kormányszóvivői Iroda este azt közölte: az eddigi programok rendben, a terveknek megfelelően lezajlottak. A 21 órakor kezdődő ünnepi tűzijátékra több százezrekre számítanak a szervezők.

Országszerte és külföldön is több településen tartottak ünnepi megemlékezéseket, szentmisét, kenyérünnepet, családi programokat.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az Amerikai Egyesült Államok nevében jókívánságait fejezte ki a magyar népnek Szent István ünnepe alkalmából a budapesti amerikai nagykövetség Facebook-oldalán. (MTI)

Nyitókép: Szappanos Veronika, Szabad Magyar Szó