Az Országház előtt még nagyban folyik a készülődés, a többi helyszínen azonban már megnyíltak a háromnapos ünnepi hétvége programjai. A Lánchíd és az alagút csak a gyalogosoké.

A Mesterségek Ünnepe immár 32. alkalommal nyitotta meg kapuit a Budai Vár területén. Magyarország legnagyobb népművészeti fesztiválja az idén a szövést és fonást választotta kiemelt mesterségnek. A szövőműhelyekben a gyapjú tisztításától kezdve a késztermékekig minden munkafolyamat figyelemmel kísérhető és ki is próbálható. A Mesterségek Ünnepe mindig nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy a látogatókat bevonják a kézművesség rejtelmeibe, és minden megfogható, kipróbálható legyen a mesterek segítségével.

Mivel idén van a Családok Éve, így a Mesterségek Ünnepe annak az egyik kísérőrendezvényeként is megjelenik.

Ezúttal ázsiai országok a díszvendégek: Kazahsztán, Kirgizisztán, Tadzsikisztán, Üzbegisztán, Irán, Mongólia és Kína népművészetével, termékeivel és fellépőivel találkozhatunk. Kínából például érkezik egy művész, aki valódi falevélre hímez, Irán pedig aranyszállal szövő perzsa mestereket mutat be.

A Várkert Bazár előtti téren nyílt meg Magyar Ízek utcája, a gasztrokultúra bemutatásának céljával. Az idén a fűszerek világa körül forognak a séfek fakanalai, ez a kiemelt téma.

Az ország tortája és a Szent István-napi kenyér a cukrászat és sütőipar olyan versengése, amelynek eredménye hagyományosan augusztus 20-án mutatkozik be a nagyközönség előtt. Egy éven át a nyertesek képviselik a magyar ízeket szerte a világban, a diplomáciai helyszínektől kezdve a kulturális rendezvényekig.

Az idén a cukrászatok versenyét a komáromi Jánoska Cukrászat nyerte a Komáromi kisleány nevű kreáció mézes, diós, körtés, csokis; fahéjjal és gyömbérrel megbolondítva várja a vendégeket. A Szent István-napi kenyér a Várhegyi Deres lett, a Kurdi Family Pékségtől. A tortát és a kenyeret hivatalosan augusztus 20-án vágják fel, illetve szegik meg, de az Ízek Utcáján természetesen már most is kapható.

A nagy evészet közben folyamatosan zenés programok szórakoztatják a látogatókat.

A Lánchíd és az alagút csak a gyalogosoké ezekben a napokban. A Clark Ádám téren olyan programokba futhatunk bele, mint a jótékonysági céllal szervezett „kutyavásár”, ahol jó esetben a szülők megúszhatják csak kutyasimogatóval, és akkor nem kell örökbe fogadniuk egy új családtagot.

Augusztus 20-án reggel a hagyományos, hivatalos programok következnek a Kossuth téren: tisztavató, ünnepi beszédek, a Parlament ingyenes látogatása – az utóbbinál idén is hosszú sor várható. Délelőtt légi- és víziparádé látható a Dunánál, este pedig a tűzijáték zárja a 2018-as ünnepet.

Az idén is minden program ingyenesen látogatható, kivéve a Mesterségek Ünnepét, amit, sajnos, még mindig nem sikerült ingyenessé tenni.