Ezer évvel azután, hogy István király lett, a magából kiforduló Európában, amely nyíltan létezésének, fejlődésének és virágzásának alapja, a keresztény értékrend ellen fordult, a magyarok józan ésszel és erős lélekkel, bátor szívvel, államiságuk elvei és magyarságuk mellett döntöttek – mondta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a vajdasági tartományi képviselőház elnöke szombaton Palicson, az augusztus 20-i vajdasági központi ünnepségen.

Erről szólt a 2018-as magyar országgyűlési választás, amely a nemzet választása volt, a miénk is, vajdasági magyaroké – hangsúlyozta Pásztor István. A rendezvényen Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának parlamenti államtitkára kiemelte: A magyar haza jó úton halad ahhoz, hogy levetkőzve az ernyedt önsajnálatot és a magányosság fátumát, visszanyerje régi önbecsülését, életrevalóságát és derűs tettrekészségét. Mint mondta, Magyarország magára találásának áldásos hozadéka az egész nemzetet, így Vajdaságot is megilleti. „Dolgozunk azon, hogy Vajdaság ezt érezze, valóságként élje meg minden nap” – fogalmazott az államtitkár.
A VMSZ elnöke szerint a vajdasági magyar liberálisok szeretik azt játszani, hogy a vajdasági magyarok érdekeit képviselik, ennek alátámasztására pedig felépített sajtóhadjáratokat is indítanak médiumaikban, amire jó példa a Vajdaság napja körüli történések.
Pásztor kiemelte, hogy a liberális megmondóemberek szerint ő nemzetáruló lett csak azért, mert támogatta, hogy amiként az itt élő magyarok nemzeti ünnepe augusztus 20-a, úgy a szerbeké november 25-e legyen, amikor 1918-ban kikiáltották Vajdaságnak az SZHSZ Királysághoz történő csatlakozását.

Pásztor István ünnepi beszéde

Legyen bennünk bátorság, hogy megvívjuk az ideológiai csatát, mert csakis ez tarthat meg bennünket, magyarokat, magyaroknak Európában, ahova Szent István letelepített bennünket. A szülőföldünkön, ami a mi otthonunk, és amit mindenkivel, akivel együtt éltünk és élünk évszázadok óta, a kölcsönös tisztelet és elfogadás jegyében kívánunk megtartani élhető, biztonságos otthonnak. Olyan otthonnak, amely ezeréves, eltéphetetlen gyökerekkel tartozik anyaországához. Nagy dolog az, Hölgyeim és Uraim, hogy mi ezt kimondhatjuk, képviselhetjük, mi ezt elfogadtattuk a többségi politikával és ennek mentén sikeresen tudunk érdeket érvényesíteni.
Az előttünk álló időszaknak, az előttünk álló választásoknak éppúgy, mint a napi küzdelmeknek ez a tétje. Ehhez legyen nyitott szellemünk, erőnk, bátorságunk és akaratunk.
Isten éltesse a nemzetet, Isten éltesse a vajdasági magyar közösséget!

Magyar Levente felszólalása

Magyar felemelkedés nem lehetséges Szerbia nélkül, és én úgy látom, hogy ők is felismerték, megérett az idő egy őszinte összefogásra. Talán kellett hozzá a délről jövő iszlám terjeszkedés mindannyiunkat fenyegető, a köztünk, magyarok és szerbek közötti vallási kulturális különbözőségeket eljelentéktelenítő veszélyének feltűnése, talán kellett hozzá, hogy a büszke szerb nép is végigjárja az országvesztés és megaláztatás fájdalmas útját, ami nekünk magyaroknak is kiméretett. Mi azt kívánjuk, hogy nekik ne teljen száz évbe a vereség és összezsugorodás kiheverése, és ebben szeretnénk is őket segíteni.

Nyitóképünkön: Pásztor István és Magyar Levente felszeli az ünnepi kenyeret (Forrás: Pannonrtv.com)