Törökországban az Amerika-ellenesség egészen sajátos formája hódít: az emberek egy része Apple mobilkészüléke szétkalapácsolásával áll bosszút az Egyesült Államokon az országot ért amerikai szankciók miatt.

Megfizetnek azok, akik ezt az egészet kitervelték – jelentette be Recep Tayyip Erdogan elnök, aki szerint Washington okozta a török líra fejvesztett zuhanását. Az Egyesült Államokkal szembeni török ellenérzéseket csak erősítette, hogy Donald Trump amerikai elnök a múlt pénteken az acél- és alumíniumcikkek védővámjának jelentős megemelésével fenyegette meg Törökországot.

A The Jakarta Post beszámolója szerint Erdogan egy demonstráción szimbolikus ellenlépésre szólította fel Törökország lakóit: bojkottálják az iPhone-okat. Az elnök szerint ha a 80 milliós ország lakói nem vesznek többet az Apple telefonjából, illetve amerikai elektronikai eszközökből, azt meg fogja érezni az amerikai gazdaság.

A töröj bojkott gazdasági apokaliptikus hatásait illetően megfogalmazódhat némi kétség az emberben, de csak akkor, ha nem Erdogan feltétlen híve. Az országot nem egészen a demoratikus elvek mentén irányító vezér hívószavára ugyanis tömegével döntöttek úgy a török emberek – merészebb számítások szerint akár többtucatnyian is –, hogy kalapáccsal verik szét az iPhone-jukat, tudatta a hvg.hu.