Amennyiben a koszovói kérdést sikerül 2019 tavaszáig megoldani, úgy igen nagy esély mutatkozik arra, hogy Koszovó, valamint Szerbia elnökét, Hashim Thaçit, illetve Aleksandar Vučićot, és Frederica Mogherinit, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét is Nobel-békedíjra jelölik – írja a Danas napilap, amely diplomáciai körökből szerzett információra hivatkozik.

Hashim Thaçi lehetséges jelölése során az első lépés a koszovói elnök önéletrajzát tartalmazó kiadvány, amely az Új állam, modern államférfi címet viseli, s amelyet az idén nyáron a Danas értesülései szerint Londonban, Berlinben, Párizsban és Bécsben is bemutatnak majd.

A kiadvány szerzői között megtalálható a brit Times szerkesztője, Roger Boyes, valamint a lap újságírója, Suzy Jagger, az előszót pedig  az az amerikai Bob Dole írta, aki 1996-ban elnökjelölt volt, s akit a jelenlegi elnök, Donald Trump egyik tanácsadójának tekintenek.

Alfred Nobel szándéka szerint a díjazott „legyen az a személy, aki a legtöbbet vagy a legkimagaslóbban tette a nemzetek barátságáért, a fegyveres erők csökkentéséért vagy megszüntetéséért, vagy békekongresszusok tartásáért és előkészítéséért.”

Eltérően más Nobel-díjaktól, a békedíjat kaphatja személy vagy szervezet is. A díjat leggyakrabban egy személynek vagy szervezetnek egy bizonyos ügyben alkalmazott megoldási módszereiért adományozzák, nem pedig az üggyel kapcsolatos elhatározásaiért, ígéreteiért. A Nobel-békedíj a története során, politikai természetéből kifolyólag, mindig is viták tárgyát képezte.

A jelöléseket kiválasztott személyek szűk köre teheti meg. Ebbe a körbe korábbi díjazottak, a nemzetgyűlések és kongresszusok tagjai, egyetemi tanárok, nemzetközi bírók és különleges tanácsadók tartoznak. A bizottság titokban tartja a jelöltek nevét és ugyanerre kéri a jelölőket is. Az idők során több személyt is „Nobel-békedíj jelölt”-ként emlegettek, de ennek nincs hivatalos alapja.