Koszovó kérdése nem oldódik meg két-három hónap alatt, sokkal tovább fog tartani, mint azt egyesek eltervezték – nyilatkozta ma Belgrádban Aleksandar Vučić szerb államfő.

Vučić arra reagált, hogy Angela Merkel német kancellár Denis Zvizdić boszniai kormányfővel tartott hétfői sajtótájékoztatóján Berlinben kijelentette: hogy a határok sérthetetlenek a Nyugat-Balkánon.
Mint mondta, ezt már ötezerszer halotta a német kancellártól, Angela Merkel tíz év óta nem változtatott álláspontján. „Én pedig tovább fogok küzdeni Koszovóért” – húzta alá.
Úgy vélte: a nyugat európai országok szerint Koszovó egységes, feloszthatatlan, szuverén és az albánokhoz tartozik, számukra ez lezárt ügy.
Koszovó helyzetének rendezése kapcsán az elmúlt hetekben egyre többször merül fel a területcsere lehetősége Szerbia és Koszovó között.

Arról sem Koszоvó sem Szerbia elnöke nem beszélt, hogy Szerbia milyen területeket kapna meg a határkiigazítás részeként, ugyanakkor mindketten felvetették a népszavazás lehetőség Koszovó kapcsán. A kétmilliós Koszovóban körülbelül 120 ezer szerb él, főként az ország északi, Szerbiához közeli részein.