A legújabb kutatások eredményei arról tanúskodnak, hogy csak az óceán felett fújó szél annyi energiát tud biztosítani, amelyből az egész világ számára elegendő villanyenergiát tudnánk biztosítani.

Szerbiában eddig három kisebb szélpark van, az év végéig pedig két nagy épül, külföldi beruházásból, írja a Szerbiai RTV. Emellett a Szerbiai Villanygazdaság is dolgozik egy projekten, amely szerint Kostolacnál építene szélparkot. A beruházások összértéke megközelíti az egy milliárd eurót.

A Keveváránál (Kovin) épülő, eddig legnagyobbnak számító Čibuk nevű szélpark kiépítését hamarosan befejezik. Az erőműben összesen 57 szélgenerátor lesz, a konzorcium pedig, amelyet az Arab Emírségek vezet, ennek köszönhetően 113 ezer háztartás számára biztosít majd áramot.

További 70 ezer polgárnak lesz majd villanyárama a Kovačica szélparknak köszönhetően, amelyet az izraeliek építenek. Az építkezésen kétszáz hazai munkás dolgozik és már a nagy állványok felállításánál tartanak.

Alibunar határában a belga Elisio tavaly helyezett üzembe egy szélparkot és azonnal megkezdte egy másiknak az építését, amely pedig 43 ezer háztartást lát el villanyárammal. Az olasz Fintel erőművei két éve működnek már Kúlánál és Versecnél, ez a beruházó pedig jelenleg Bánátban építi a Košava nevet viselő szélparkot.

– 500 megawatt energiát termelünk majd szélerőművekkel. Az előttünk álló években újabb ciklusba lépünk, amely 2020 utánra további kapacitásokat biztosít majd, vagyis növelni tudjuk a megújuló energiaforrásainkat – mondta Aleksandar Antić energiaügyi miniszter.

Szerbia egyébként kötelezte magát arra, hogy az évtized végére a megújuló energia előállítását a jelenlegi 23-ról 27 százalékra növeli.

2050-ig a tervek szerint a világ összes villanyenergiájának csaknem felét megújuló energiaforrásokból biztosítják majd. Az Európai Unióban ennél bizakodóbbak: elképzeléseik szerint 2050-ig tagországaik teljes egészében megújuló forrásokból biztosítják majd a villanyenergiát.

Fotó: Pixabay