– Nem lesznek újabb „Viharok“, a szerb állam nem hagy jóvá ilyesmit. Mindent megteszünk a békéért, mindent megadunk érte, kompromisszummentesen a béke a célunk. Pogromokat és hasonlókat Szerbia soha nem fog hagyni megtörténni – jelentette ki Aleksandar Vučić szerb államfő a nemzetbiztonsági bizottság szombati ülését követően.

A köztársasági elnök közölte: a bizottság ülésén „születtek bizonyos döntések, de azok még nem tartoznak a nyilvánosságra“. Hozzátette, hogy az ilyen döntések a jövőben megszaporodnak majd, céljuk, hogy javuljon a szerb katonák és hírszerző szolgálatok helyzete, illetve, hogy erősödjön a katonaság „annak érdekében, hogy a világgal együtt haladjunk és készek legyünk megválaszolni a régió kihívásait“.

A „koszovói csomó“ megoldásáról, illetve a kompromisszumos megoldásról szólva Vučić közölte, hogy egyelőre nem körvonalazódik ilyen opció, s hogy nem tekint optimistán erre a kérdésre.

Emlékeztetett, hogy 1930 nappal ezelőtt sikerült aláírni a brüsszeli megállapodást, amely kötelezik a koszovói albán többséget, hogy hozza létre a szerb községek közösségét (Zajednica srpskih opština – ZSO), ez azonban mindmáig nem valósult meg. Vučić leszögezte: mivel Pristina nem tartja be a megállapodást, Szerbia kénytelen lesz bizonyos intézkedéseket foganatosítani, de azt nem árulta el, hogy milyen lépésekre kell számítani.

A szerb államfő beszélt arról is, hogy az utóbbi napokban „többrétegű, a nemzetbiztonságot érintő tevékenységet tapasztaltak az illetékesek, ami miatt Szerbia arra kényszerül, hogy megvédje magát a szóbeszédtől“.

„Azzal vádolnak bennünket, hogy egyeztetünk Pristinával, hogy szerbeket gyilkolunk, hogy megvalósítsuk politikai céljainkat. Nincs az az orvos, aki segíthetne azon, aki ilyeneket mond. Saját államukat vádolják azzal, hogy a saját embereit öli? Hol volt erre példa valaha is?“ – kérdezte az államfő a sajtónak nyilatkozva, egyúttal felszólítva a koszovói szerbeket, hogy ne tegyenek semmit, „bírjanak ki még néhány napot, hogy meglássuk, mit tesz ez a hálózat“.